20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEurogrupul a aprobat continuarea programului de asistență convenit cu Grecia

Eurogrupul a aprobat continuarea programului de asistență convenit cu Grecia

(Foto: ziuanews.ro)
(Foto: ziuanews.ro)

Eurogrupul, format din miniştrii de Finanțe din Zona Euro, și-a dat astăzi acordul pentru continuarea programului de asistență financiară convenit cu Grecia pe baza listei de reforme propuse de Atena, infomrează Agerpres.ro. Anunţul a fost făcut astăzi de vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil pentru euro și dialog social, Valdis Dombrovskis. „Lista de reforme propusă de Grecia este suficient de cuprinzătoare pentru a fi un punct de plecare valid pentru încheierea cu succes a analizei”, a declarat Dombrovskis la sfârșitul unei conferințe telefonice a celor 19 miniștri de finanțe din Zona Euro. „În consecință, continuarea programului grec poate începe”, a afirmat Dombrovskis pe contul său de Twitter. „Acest acord nu înseamnă însă că suntem de acord cu reformele. Suntem de acord cu abordarea”, a comentat comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici. „Am evitat o criză, dar mai rămân de rezolvat numeroase provocări”, a adăugat el.

La rândul lor, oficiali ai Fondului Monetar Internațional (FMI) și-au exprimat unele rezerve față de lista de reforme propuse de Grecia, regretând în special lipsa unor asigurări clare din partea Atenei că va pune în practică reformele prezentate. „Cerem autorităților grecești să dezvolte și să extindă lista reformelor în strânsă colaborare cu instituțiile pentru a ajunge la o încheiere rapidă și cu succes a procedurii de revizuire”, a indicat Eurogrupul într-un comunicat.

Prezentarea listei de reforme, trimisă aseară de Grecia creditorilor săi (UE, BCE și FMI), este prima condiție dintre cele fixate de Eurogrup pentru prelungirea cu patru luni a programului de asistență financiară de care beneficiază Grecia din 2012 și care sâmbătă va expira. După mai multe reuniuni tensionate cu partenerii din Zona Euro, la sfârşitul săptămânii trecute Guvernul Tsipras a ajuns la un acord cu creditorii internaționali pentru a prelungi până în iunie ajutorul financiar acordat Greciei, în lipsa căruia țara riscă să intre în colaps financiar. Prelungirea va fi definitivă abia după acordul individual al celor 19 guverne din Zona Euro. În Germania, acordul depinde de un vot în Bundestag, prevăzut a avea loc vineri dimineața.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS