21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZegrean: Legea SIE este neconstituțională de 12 ani, de când a fost revizuită Constituția

Zegrean: Legea SIE este neconstituțională de 12 ani, de când a fost revizuită Constituția

Președintele CCR, Augustin Zegrean, a afirmat faptul că Legea privind organizarea și funcționarea Serviciului de Informații Externe încalcă prevederile Constituției României de 12 ani, de când Legea fundamentală a fost revizuită, transmite b1.ro.

Șeful CCR a explicat că prin adoptarea noii Constituții Legea 1/1988, privind numirea directorului SIE, așa cum a fost conceput în 1998, a fost abrogat în mod automat. Augustin Zegrean a făcut referire la articolul 154 din Constituția României – (1) Legile şi toate celelalte acte normative rămân în vigoare, în măsura în care ele nu contravin prezentei Constituţii. (2) Consiliul Legislativ, în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a legii sale de organizare, va examina conformitatea legislaţiei cu prezenta Constituţie şi va face Parlamentului sau, după caz, Guvernului, propuneri corespunzătoare. Nimeni nu a modificat textul de lege pentru a intra în coonformitate cu noua Constituție și, potrivit alineatului 2 al articolului 154, Consiliul Legislativ este instituția care trebuia să ceară modificările.

„Sigur, trebuia să se facă modificarea. Cum să zic, numirea este constituțională, dar e nelegală. Au descoperit problema în 2006, când l-au numit pe Săftoiu, dar, pentru că actele erau deja făcute, au mers așa în continuare și nu au mai modificat nimic. Este o lipsă acolo, un vid. Legea trebuie refăcută acolo. Cineva trebuie să pună acolo în text, că nu poți să folosești Constituția ca unealtă de lucru”, a declarat Zegrean pentru Sursa Zilei.
Legea 1/1998 privind organizarea și funcționarea SIE, în vigoare la această oră, prevede la articolul 6, alineat 1, că „administrarea Serviciului de Informaţii Externe se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la propunerea Preşedintelui României”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS