6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIncendiu devastator la cea mai mare bibliotecă universitară din Rusia

Incendiu devastator la cea mai mare bibliotecă universitară din Rusia

Una dintre cele mai mari biblioteci academice din Rusia, situată la sud de Moscova,  care conţinea milioane de documente istorice unice, a fost devastă de un incediu puternic, care a izbucnit vineri seara  şi încă nu era stins aseară. Acest dezastru a provocat consternare în mediile ştiinţifice, care au denumit-o generic un „Cernobîl” cultural.

Potrivit serviciilor de salvare, incendiul, care a izbucnit vineri seara în incinta Bibliotecii Institutului de Cercetări Socio-Umane al Academiei de Ştiinţe (INION) şi încă nu era stins sâmbătă seara, s-a extins pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi. Inaugurată în 1918, această bibliotecă are o colecţie de peste zece milioane de documente istorice (cărţi, publicaţii etc.) ce datează din secolele XVI – XX.

„Este o mare pierdere pentru ştiinţă. Este vorba de cea mai vastă colecţie de acest tip din lume, echilvalentă, probabil, Bibliotecii Congresului” american de la Washington, a deplâns preşedintele Academiei de Ştiinţe Vladimir Fortov.

„Aici se află documente imposibil de găsit în altă parte, toate institutele de ştiinţe umane folosesc această bibliotecă. Ceea ce s-a întâmplat aminteşte de Cernobîl”, catastrofa nucleară care a avut loc în 1986 în Ucraina, a continuat el, citat de agenţii de presă din Rusia.

Potrivit lui Fortov, peste 15% din documente au suferit distrugeri. „Sarcina noastră va fi de a le restaura, există tehnologii pentru aceasta”, a adăugat el.

Fondul deţine una dintre cele mai bogate colecţii de cărţi în limbile slave din lume, precum şi documente oficiale provenind din Marea Britanie, Italia sau Statele Unite.
Peste 200 de pompieri au fost mobilizaţi la acţiunea de stingere a incendiului.

La început, flăcările au cuprins doar o parte a clădirii din beton care găzduia birouri, oficiali din cadrul bibliotecii dând asigurări într-o primă fază că documentele nu sunt în pericol. Însă amploarea pe care a luat-o incendiul, care a provocat prăbuşirea acoperişului peste o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, a stârnit ulterior panică în rândul acestora.

O sursă din cadrul serviciilor de salvare citată de agenţia de presă RIA Novosti a explicat că evacuarea cărţilor este imposibilă din cauza căldurii prea mari din clădire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS