24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePodemos a mobilizat zeci mii de manifestanţi anti-austeritate la Madrid

Podemos a mobilizat zeci mii de manifestanţi anti-austeritate la Madrid

Zeci de mii de spanioli, membri şi simpatizanţi ai partidului antiliberal Podemos, considerat „frate” cu Syriza, au manifestat sâmbătă după amiază pe străzile Madridului, cu scopul declarat de liderii acestei formaţiuni politice de a demonstra şi în Spania există o puternică dorinţă de schimbare a politicilor impuse de Bruxelles.
Marele „Marş al schimbării” a avut loc între Place de Cibeles şi Puerta del Sol, centrul istoric al capitalei spaniole. Corespondenţii de presă, între care şi cel al ziarului „Les Echos”, au relevat faptul, deloc întâmplător, marşul respectiv a fost organizat la o săptămâna de la victoria partidului elen Syriza, ai cărui lideri au făcut în mod repetat campanie alături de cei ai Podemos. Declaraţii ale militanţilor Podemos arată , la fel Syriza, partidul spaniol de aceeaşi culoare politică (stânga radicală) are aceeaşi poziţie de respingere categorică a oricăror discuţii cu Troika (FMI, UE şi BCE), pe careprin politicile de severă austeritate impuse şi Spaniei – o consideră vinovată de starea dezastruoasă în care au ajuns traisca spaniolii.

Doar un exemplude impact al planului de salvare „oferit” de Troika : o cincime din populaţia activă a acestei ţări se află în şomaj. Liderii Podemos consideră trebuie se pună capăt imperiului finanţelor internaţionalecare uită de existenţa în Europa a unor fiinţe umane”, cer restructurarea datoriilor. Podemos este angajat deja în campania pentru alegerile regionale parţiale şi municipale, care vor avea loc peste patru luni, prilej cu care acest partid îşi va prezenţa candidaţi proprii. Ele, spun comentatori locali, vor constitui, totodată, un semnal privind şansele Podemos la alegerile legislative ce vor fi organizate în mai puţin de un an. Previziunile, spun analişti politici spanioli, sunt de pe acum optimiste, bazate pe faptul , creat doar în urmă cu un an, Podemos a obţinut la alegerile europarlamentare 1,2 milioane de voturi, ce i-au adus 5 deputaţi în Parlamentul European. De atunci, relateazăLes Echos”, ascensiunea Podemos în sondajele de opinie este „fulgerătoare„, depăşind în mod regulat Partidul Socialist şi uneori chiar Partidul Popular (dreapta) la putere, devenind, în acest moment,prima sau a două forţă politică din Spania.

„Vom schimbă istoria ţării

La 31 mai, anunţă liderul Podemos, profesorul de ştiinţe politice Pablo Iglesias, vom demonstra toţi, împreună, vom schimba istoria ţării noastre”. „Această nu este o manifestaţie, ci o sărbătoare„, declară la rândul sau Inigo Errejon, alt lider de frunte al partidului. „Entuziasmul debordează azi pe străzile Madridului” se putea citi sâmbătă pe contul Twiter al Podemos care, inspirânduse din sloganul lui Obama „Yes, we canşi din maniera acestuia de a desfăşura campania, foloseşte reţelele sociale, vizitele din poartă în poartă, până la reuniuni la nivel de cartiere pentru a-şi mări influenţa în rândul populaţiei şi a o mobiliza împotriva austerităţii şi corupţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS