10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePercheziții într-un dosar de evaziune cu medicamente: prejudiciu de peste 3 milioane de euro

Percheziții într-un dosar de evaziune cu medicamente: prejudiciu de peste 3 milioane de euro

Polițiștii desfășoară în această dimineață o acțiune care vizează rețele infracționale specializate în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani în domeniul comercializării de medicamente, prin care s-ar fi realizat un prejudiciu de peste 3 milioane de euro. Perchezițiile se desfășoară în București și județele Ilfov, Buzău, Iași, Ialomița, Argeș și Olt, potrivit Agerpres. Polițiștii vor duce la audieri 10 persoane.

„La data de 28 ianuarie, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratul General al Poliției Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, efectuează 64 de percheziții la domiciliile unor persoane și sediile unor societăți comerciale bănuite de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Polițiștii verifică 20 de firme specializate în activități de depozitare și comercializare de medicamente care s-ar fi sustras de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat. „În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, în perioada anilor 2013-2014, reprezentanții societăților comerciale implicate ar fi creat circuite fictive pentru introducerea în lanțul legal a unor medicamente cu valoare mare de piață utilizate în tratamentele unor boli grave, precum cancer, hepatită, diabet, procurate la negru de pe piața internă sau comunitară”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, s-a mai stabilit că, prin intermediul societăților implicate, ar fi fost transferate sume importante de bani, aproximativ 5 milioane de euro, către persoanele vizate din circuitul infracțional, banii astfel obținuți fiind reintroduși în circuitul ilicit prin transferuri bancare și contracte de împrumut fictive. „Prin acest mecanism, atât în circuitul legal din România, cât și în alte state comunitare, ar fi fost introduse inclusiv medicamente falsificate din categoria celor comercializate de reprezentanții firmelor implicate”, precizează IGPR.
La acțiune participă aproape 200 de polițiști, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și specialiști criminaliști. Acțiunea beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informații.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS