11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi se împlinesc 70 de ani de la închiderea lagărului de la Auschwitz

Astăzi se împlinesc 70 de ani de la închiderea lagărului de la Auschwitz

Ziua de 27 ianuarie înseamnă sfârşitul Holocaustului şi eliberarea lagărelor de concentrare naziste Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. „Soluţia finală a problemei evreieşti” aşa cum a fost numit programul de exterminare plănuit şi executat de regimul naţional-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler, a însemnat uciderea a şase milioane de evrei, conform istoricilor. Holocaustului i se adaugă şi peste cinci milioane de alte victime ale naziştilor: circa trei milioane de polonezi, o jumătate de milion de sinti şi roma, mai mult de 15.000 de homosexuali, persoane cu handicap şi adeptii ai sectei „Martorii lui Iehova”. Toţi erau etichetaţi drept „duşmani ai statului german”.
Lagărul de concentrare Auschwitz a fost eliberat pe 27 ianuarie 1945, de către Armata Roşie.

Iohannis decorează supravieţuitori ai Holocaustului

Şeful statului va decora, azi, şapte supravieţuitori ai Holocaustului. Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele de decorare, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
”În semn de profund respect pentru suferinţele îndurate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau și dorind a păstra vie memoria Holocaustului – o tragedie pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască”, potrivit Preşedinţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS