14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBucureşti: Sute de persoane cu credite în franci elveţieni protestează în Piaţa Constituţiei

Bucureşti: Sute de persoane cu credite în franci elveţieni protestează în Piaţa Constituţiei

(Foto: gandul.info)
(Foto: gandul.info)

Aproximativ 600 de persoane care au contractat credite în franci elveţieni s-au adunat astăzi, la ora 12:00, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, solicitând autorităţilor să intervină de urgenţă în criza generată de aprecierea francului, astfel încât băncile să convertească în lei creditele în valută, la cursul istoric plus maxim 20%, transmite Mediafax.ro. Mitingul, organizat de Grupul Clienţilor cu Credite în CHF (cu circa 16.000 de membri) pe reţeaua de socializare Facebook, a reunit români din multe zone ale ţării, care au venit împreună cu familia, copiii şi prietenii, din Bacău, Brăila, Constanţa, Cluj, Sfântu Gheorghe, Harghita, Tulcea, Baia Mare, Slatina, Piteşti, Timişoara, Oradea, Iaşi, Turda sau Galaţi.

Marţi, grupul a depus la Guvern, Camera Deputaţilor şi Senat o cerere prin care propune spre dezbatere şi adoptare în regim de urgenţă, de cel mult două săptămâni, un text de iniţiativă legislativă care să soluţioneze situaţia „gravă” în care să regăseşte o mare parte a clienţilor care au contractat credite în monede străine (franci elveţieni, euro sau dolari). Clienţii instituţiilor de credit cer astfel, prin măsurile propuse, ca băncile să le ofere posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor în valută în moneda naţională, la cursul de la data semnării contractelor apreciat cu cel mult 20%, indiferent de tipul creditului, ipotecar sau de nevoi personale.

Totodată, ei solicită interzicerea aplicării de către bancă a unor comisioane şi garanţii suplimentare, precum şi de costuri şi alte cheltuieli netransparente în procesul de conversie. O altă cerere este ca dobânda anuală efectivă (DAE) pentru creditul în lei să nu depăşească nivelul DAE aplicat anterior.

În jurul orei 13:20 numărul protestatarilor ajunsese la circa 2.000 de persoane, care scandau că nu mai achită ratele la bănci până nu se găsesc soluţii corecte astfel încât să-şi permită să plătească în continuare datoria, nu să ajungă în situaţia de a rămâne fără case.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS