16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmbasadorul francez: Modificaţi sistemul electoral. Trebuie să faceți ceva pentru diaspora

Ambasadorul francez: Modificaţi sistemul electoral. Trebuie să faceți ceva pentru diaspora

Ambasadorul Franţei la București, Francois Saint-Paul, a declarat, azi, că România ar trebui să modifice sistemul electoral, în primul rând pentru diaspora, în caz contrar, „toate alegerile se vor derula prost”. În viziunea sa, „Guvernul la putere va fi învins de fiecare dată când se întâmplă ceva, dacă nu se modifică sistemul de vot”, informează realitatea.net.

„Cred că pe termen lung este un sistem foarte eficace (listele electorale – n.r.) pentru a putea planifica bine lucrurile, pentru a construi o experienţă administrativă şi, dacă îl îmbinaţi cu un sistem de împuternicire, poate aceasta este soluţia”, a declarat ambasadorul, la seminarul „Organizarea alegerilor în străinătate, experienţa franceză”, organizat de Ambasada Franţei la Bucureşti.

Francois Saint-Paul a subliniat că trebuie făcute aceste modificări pentru diaspora, altfel, orice guvern, când va fi la putere, va pierde alegerile. „Trebuie să faceţi asta pentru diaspora, pot spune chiar că nu aveţi de ales. Pentru că, dacă nu o faceţi, toate alegerile se vor derula prost. Şi dacă alegerile se derulează prost, este vorba de un principiu democratic (…), Guvernul la putere va fi învins de fiecare dată când se întâmplă ceva, dacă nu se modifică sistemul de vot, a spus Francois Saint-Paul.
Ambasadorul Franţei, Francois Saint-Paul, a recunoscut riscurile votului prin corespondenţă, la care şi Parisul a renunţat, dar a precizat că cel electronic este aplicat în ţara sa. Diplomatul a explicat că, pentru a se putea controla mai uşor procesul de vot, în Franţa „votul electronic are loc înainte de data votului fizic”.
Francois Saint-Paul a spus că procedura este „complicată”, dar ea se poate aplica, dacă există mijloace informatice, umane şi materiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS