8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRevista "Charlie Hebdo", epuizată la orele dimineţii

Revista „Charlie Hebdo”, epuizată la orele dimineţii

Aşteptat până în India şi Australia, cu o difuzare în peste 20 de ţări şi tradus în 5 limbi, numărul 1178 al revistei satirice „Charlie Hebdo” va marca pentru totdeauna istoria acestei publicaţii. Ediţia de miercuri, cu profetul Mahomet pe prima pagină, purtând semnăturile celor care au rămas în viaţă în urma atentatului, era deja epuizată încă de la primele ore în 27.000 de puncte de vânzare din Franţa, anunţă Uniunea naţională a difuzorilor de presă (UNDP). Imprimat în 3 milioane exemplare – un record pentru presa franceză – având în vedere că în mod obişnuit publicaţia apărea în maximum 30.000 de exemplare, din care foarte puţine pentru străinătate – acest nou „număr al supravieţuitorilor” a fost, practic, smuls din mâna difuzorilor.
Chioşcurile de ziare din Paris şi din toată Franţa se aştepaseră să fie devalizate. Mesajele din restul lumii sunt neaşteptat de solicitante. Pentru a face faţă cererilor, editorul a decis miercuri dimineaţă să mărească tirajul primului număr al revistei de după atentat la 5 milioane exemplare, a declarat Véronique Faujour, preşedinta Mesageries Lyonnaises de Presse. Toate exemplarele vor fi difuzate până miercurea sau joia următoare, în cote de câte 500.000 de exemplare pe zi, ceea ce va permite chioşcurilor care adresează cereri să se reaprovizioneze, urmând să se vândă mai multe săptămâni de acum încolo.

De neevitat „Charlemania”

Numărul apărut miercuri a făcut şi obiectul speculei, fiind propus spre revânzare la preţuri de până la …300 de euro, în timp ce numărul din 7 ianuarie este propus la preţuri între 350 şi 1.500 de euro. Reacţia lui Christophe Deloire, director la Reporters sans frontières: „absolut indecent”. Motivul succesului este simplu: mica publicaţie satirică, a cărei echipa a fost practic decimată de doi jihadişti, a devenit simbolul libertăţii de expresie, dublat de simbolul unităţii naţionale, mai ales după marşurile de duminică la care au luat parte aproape 4 milioane de francezi şi după manifestaţiile de solidaritate a zeci de mii de cetăţeni din toată lumea.

Excepţii

Cunoscută încă de marţi, prima pagină a acestui număr al revistei prezentându-l pe profetul Mahomed a fost reprodusă miercuri de numeroase publicaţii şi site-uri din întreaga lume, în special în Europa. Nu s-a întâmplat însă acest lucru în presa britanică sau în cea americană, unde satira religioasă este un tabu. Reacţii dezaprobatoare au apărut în presă din ţări musulmane din Africa, Asia. „Abuzul de liberate de expresie, frecvent la ora actuală în Occident, nu este acceptabil şi trebuie împiedicat”, a declarat Marzieh Afkham, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene. Organizaţia teroristă Statul Islamic a reacţionat, calificând a fi „extrem de stupidă” publicarea de noi caricaturi pe seama profetului Mahomed chiar în ziua în care atentatul de la Charlie Hebdo a fost revendicat de aripa yemenită a Al Qaida. Dacă în Franţa liderii musulmani au lansat apeluri la calm, convieţuire, nu acelaşi lucru se petrece în alte locuri din lume. Nouă caricatură a lui Mahomed de pe prima pagină a revistei de miercuri a declanşat furia unor instanţe musulmane. După Iran, Al-Azhar, principala autoritate islamică sunită având baza în Egipt a considerat că revista satirică de miercuri stimulează ura, fiind „o provocare”. Site-ul iranian Tabnak consideră că Charlie Hebdo” îl insultă din nou pe profet…ceea ce nu este nici rezonabil, nici logic”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS