22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia Europeană va acoperi consturile de construcţie a tronsonului Cernavodă - Constanța din Autostrada Soarelui

Comisia Europeană va acoperi consturile de construcţie a tronsonului Cernavodă – Constanța din Autostrada Soarelui

Comisia Europeană a hotărât ieri, 12 ianuarie 2015, să acopere costurile de construcţie a tronsonului Cernavodă – Constanța din Autostrada Soarelui, finanţat iniţial de statul român printr-un împrumut. Prin această decizie, semnată ieri de Comisarul pentru Politică Regională Corina Crețu, statul român beneficiază de 305,7 milioane euro din Fondul de Coeziune, sumă care acoperă 85% din costurile de construcție ale celor 51,3 kilometri de autostradă dați în folosință deja în noiembrie 2012.

Pentru a construi Autostrada Soarelui, statul român a contractat în 2005 un împrumut de la Banca Europeană de Investiții. Pe 2 septembrie 2014, România a cerut Comisiei Europene să finanțeze retroactiv construirea acestui tronson, ale cărui beneficii sunt: diminuarea cu 30% a accidentelor grave de circulație între Constanța și Cernavodă și scăderea timpului de călătorie București – Constanța de la 2h30min la 1h51min. Împrumutul de la Banca Europeană de Investiții va fi folosit pentru a finanța alte investiții în infrastructura de transport.
“Acesta este un foarte bun exemplu despre măsurile care pot fi luate de către autoritățile române pentru a accelera rata de absorbție a programelor din perioada 2007-2013”, a declarat Comisarul Corina Crețu. “Așa cum am promis, în 2015 sunt gata să fac tot ce ține de mine pentru a ajuta statele membre cu probleme de absorbție să investească o parte cât mai mare din fondurile europene deja alocate”, a mai declarat Comisarul.

Fondul de Coeziune al Uniunii Europene este destinat statelor membre al căror venit naţional brut (VNB) pe cap de locuitor este mai mic de 90% din media Uniunii. Acesta vizează reducerea disparităţilor economice şi sociale şi promovarea dezvoltării durabile. Printre priorităţile Fondului de Coeziune se află dezvoltarea reţelei transeuropene de transport, din care face parte și Autostrada Soarelui (A2) aflată pe axa prioritară TEN-T 7. Comisarul European pentru Politică Regională Corina Creţu a înființat la sfârșitul anului trecut un grup de lucru pentru a crește rata de absorbție a unor țări precum România, Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Slovakia, Slovenia sau Italia. Corina Crețu a declarat că va face tot posibilul pentru a ajuta aceste țări să investească restul de fonduri deja alocate, aceasta fiind prioritatea zero pentru Comisarul european român în 2015.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS