5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateANI: Raportul de evaluare prin care s-a constatat incompatibilitatea deputatului Petre Roman a rămas definitiv

ANI: Raportul de evaluare prin care s-a constatat incompatibilitatea deputatului Petre Roman a rămas definitiv

Raportul de evaluare prin care s-a constatat starea de incompatibilitate în cazul deputatului liberal Petre Roman a rămas definitiv prin necontestare, a anunțat luni Agenția Națională de Integritate (ANI).

„În vederea aplicării sancțiunilor disciplinare, respectiv revocarea din funcție și a interdicției exercitării unei funcții sau demnități publice pe o perioadă de trei ani, Agenția a comunicat Camerei Deputaților raportul de evaluare a stării de incompatibilitate, emis la data de 12 martie 2014. Menționăm faptul că instanța competentă, respectiv Curtea de Apel București, a comunicat Agenției faptul că pe rolul Secției a VIII-a de Contencios Administrativ și Fiscal nu există nicio contestație formulată de Petre Roman împotriva raportului de evaluare emis de Agenția Națională de Integritate”, se arată într-un comunicat al ANI transmis AGERPRES.

În comunicat se mai arată faptul că, potrivit prevederilor legale, „persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a conflictului de interese sau a incompatibilității în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ”. În cazul în care raportul de evaluare nu a fost contestat în termenul respectiv la instanța de contencios administrativ, ANI sesizează organele competente în termen de șase luni, pentru declanșarea procedurii disciplinare.

„Având în vedere prevederile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanța competentă în acest caz este Curtea de Apel București, actele procedurale efectuate în fața altor instanțe de judecată fiind nule de drept”, se precizează în comunicatul ANI.

Legea mai prevede că neaplicarea sancțiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcției publice, după caz, atunci când raportul de evaluare a rămas definitiv, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracțiune, conform sursei citate.

ANI a constatat, în martie 2014, că Petre Roman se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de persoană fizică autorizată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS