6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranţa: Redacţia Charlie Hebdo, ţinta atentatului terorist, a mai fost atacată şi în 2011

Franţa: Redacţia Charlie Hebdo, ţinta atentatului terorist, a mai fost atacată şi în 2011

În 2011, redacţia revistei de satiră Charlie Hebdo a fost incendiată (Foto: europe1.fr)
În 2011, redacţia revistei de satiră Charlie Hebdo a fost incendiată (Foto: europe1.fr)

Atacul comis astăzi asupra redacţiei săptămânalului francez de satiră Charlie Hebdo a survenit după publicarea pe coperta revistei a unei caricaturi care face referire la sărbătoarea de Ramadan, cea mai importantă a lumii musulmane, scriu jurnaliştii frencezi. Coperta i-a fost consacrată scriitorului Michel Houellebecq, al cărui roman intitulat „Soumission” (Supunere) a generat polemici, lucrarea imaginând o Franţă condusă de un musulman, şi a prezentat prezicerile „magului” Houllebecq: „În 2015 îmi pierd dinţii….Iar în 2022 sărbătoresc Ramadanul”. Pe de altă parte, ultima postare pe Twitter a publicaţiei a fost o caricatură a liderului grupării Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi.

Site-ul 20minutes.fr scrie că redacţia Charlie Hebdo a mai fost atacată şi în 2011, cu două zile înainte de publicarea unui număr special, conţinând noi caricaturi ale profetului Mahomed, după cele din 2006, care au apărut iniţial în presa din Danemarca şi apoi în mai multe ziare europene. Atunci redacţia din Paris a fost incendiată, site-ul a fost ţinta unui atac cibernetic, iar directorul publicaţiei a primit ameninţări cu moartea. Charb Riss, redactorul şef şi desenatorul Luz au fost puşi sub protecţie judiciară. După incendiu, echipa de la Charlie Hebdo a fost mutată temporar în redacţia ziarului Libération, până a fost găsit un nou sediu.

În iunie 2013, un bărbat de 24 de ani a fost condamnat la 18 luni de închisoare cu suspendare, după ce a făcut apel la decapitarea directorului de la Charlie Hebdo, în urma publicării de către revista de satiră a unor caricaturi ale profetului Mahomed, în septembrie 2012. După apariţia desenelor, în numele asociaţiei siriene pentru libertate a fost depusă o plângere împotriva publicaţiei, pentru „instigare la ură”, iar o altă plângere a fost depusă de asociaţia musulmanilor din Meaux, pentru „defăimare” şi „injurii aduse public”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS