12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFondul de Rezervă al Guvernului, majorat de aproape 10 ori în 2014

Fondul de Rezervă al Guvernului, majorat de aproape 10 ori în 2014

Guvernul Ponta şi-a mărit fondul de rezervă în 2014 de numai puţin de 10 ori, arată o analiză realizată de jurnaliştii de la Gândul. Deşi la începutul anului, în legea bugetului, apărea o sumă modică, pe parcursul anului, prin mai multe rectificări, bugetul a crescut spectaculos.

Potrivit jurnaliştilor, cei mai mulţi bani – 946 de milioane – s-au îndreptat, prin Ministerul Dezvoltării şi apoi prin ordin al ministrului Liviu Dragnea, către autorităţile locale, pentru a acoperi, de la cheltuieli curente la „costuri pentru sezonul rece”. Banii au ajuns în primării sau Consilii Judeţene. Doar 221 de milioane au fost destinate exclusiv reparaţiilor necesare după inundaţiile din vară în Argeş, Gorj, Prahova, Olt, Teleorman şi Vâlcea. Bugetul apărării a fost suplimentat cu 242 de milioane de lei. 142 de milioane au acoperit ultima rată pentru un avion de tip Spartan cumpărat în 2007, cu 1 milion s-a cosmetizat parada militară de 1 Decembrie, iar alte 100 de milioane de lei au acoperit cheltuieli curente ale Ministerului, spun jurnaliştii de la gândul.info.

Alţi bani au fost daţi Ministerului Educaţiei şi Departamentului Proiectelor de Infrastructură, nu pentru investiţii, ci exclusiv pentru a plăti titluri executorii date în urma unor procese pe care statul le-a pierdut, notează gândul.info.

Doar 118 milioane de lei, au completat Fondul de intervenţii pentru refacerea localităţilor afectate de inundaţii în acest an.

Un alt sector important, bisericile au primit 41 de milioane de lei, iar ambulanţele, microbuzele şi refacerea grădiniţelor din Republica Moldova au fost finanţate de Guvern cu 37 de milioane peste cele prevăzute iniţial în buget iar subvenţiile la transportul CFR şi ajutoarele sociale au fost suplimentate cu încă 106,5 milioane de lei.

Campania electorală a fost costisitoare, şi a reuşit ”să taie” în lunile octombrie şi noiembrie, aproape un sfert din Fondul de Rezervă al ţării. În aceeaşi perioadă, Cultele au primit în plus 20 de milioane, iar apărarea 100 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS