14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRecomandări ale medicilor în perioada de ger

Recomandări ale medicilor în perioada de ger

Expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie, degerături, dar și probleme legate de starea psihică precum somnolență, pierderi de memorie, dificultăți de vorbire iar pe vreme friguroasă se pierde până la 50% din căldura corpului prin extremități, atenționează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj.

Avertizarea DSP Dolj, vine în contextul în care un nou val de ger a fost anunțat de ANM pentru intervalul 6-9 ianuarie, după cel care a traversat România în perioada 30 decembrie – 2 ianuarie.

Medicii recomandă populației în perioadele cu temperaturi scăzute să consume alimente bogate în proteine și grăsimi nesaturate, fructe, legume și să evite consumul băuturilor alcoolice, dar și deplasările în spații deschise și expunerea la frig.

Persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, trebuie să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.

De asemenea, o atenție specială trebuie acordată copiilor iar părinții sunt rugați să evite transportul acestora pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

DSP mai recomandă încălzirea corespunzătoare a locuințelor și evitarea utilizării instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon, precum și asigurarea unei bune aerisiri a locuințelor, cel puțin o dată pe zi.

„Atenție la supraîncălzirea atmosferei din locuință, pentru că șocul termic este mai mare atunci când ieșiți afară”, atenționează medicii.

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni o informare meteo de ger și intensificări ale vântului, valabilă începând de marți după-amiază până vineri dimineață.

În intervalul 6 ianuarie, ora 14.00 – 9 ianuarie, ora 10.00, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopților și al dimineților în toată țara. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -15 grade Celsius iar izolat chiar sub -25 grade Celsius. De asemenea, maximele diurne vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între -10 și zero grade Celsius.
În cursul zilei de marți și în noaptea de marți spre miercuri vântul va avea intensificări în Moldova și în jumătatea estică a Munteniei și Dobrogei, cu rafale de până la 55-65 km/h.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS