20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranta: Un primar de dreapta refuza inhumarea unei fetite de etnie roma care a murit la doua luni si jumatate

Franta: Un primar de dreapta refuza inhumarea unei fetite de etnie roma care a murit la doua luni si jumatate

Un primar de dreapta din Champlan, in suburbia sudica a Parisului, a refuzat ca o fetita de etnie roma decedata a doua zi dupa Craciun sa fie inrmomantata in localitatea sa, unde familia copilului traieste intr-o tabara, scrie AFP, citată de hotnews.ro.

Primarul „a pretextat ca moartea” copilului „a fost declarata: intr-un oras vecin, Corbeil-Essonnes, potrivit unei asociatii locale de solidaritate cu tiganii. „este rasism, xenofobie si stigmatizare”, a denuntat presedintele sau, Loic Gandais.

Fetita, Maria Francesca, se nascuse in 14 octombrie si a decedat in urma sindromului mortii subite infantile in noaptea de 25 spre 26 decembrie, a explicat Gandais.

Copilul a fost dus la doua spitale din regiune, dintre care unul in Corbeil-Essonnes, unde decesul sau a fost constatat in 26 decembrie.

La cererea familiei, o societate de pompe funebre din Corbeil-Essonnes a cerut municipalitatii din Champlan sa autorizeze inhumarea bebelusului in localitatea.

Dar primarul, Christian Leclerc, a refuzat „fara nicio explicatie”, spune Julien Guenzi, care conduce aceasta societate. „Nu este obligat sa se justifice, dar astfel de raspunsuri sunt rare”, a adaugat acesta.

„Avem putine locuri disponibile. Avem un proiect de marire a cimitirului dar costa mii de euro. Trebuie sa gestionam locurile de la caz la caz, dupa circumstante, si daca familia locuieste aici”, a argumentat Christian Leclerc, primarul din Champlan (Divers Droite, candidati de dreapta neinscrisi insa intr-un partid politic), pentru cotidianul Le Parisien. „Concesiunile sunt acordate la un pret simbolic iar intretinerea costa scump si atunci se acorda prioritate celor care platesc impozitele locale”, a adaugat acesta.

Micuta va fi inmormantata in cele din urma luni intr-o localitate din apropiere, la Wissous.

„Din simple motive umanitare nu puteam lasa situatia in aceasta stare”, a declarat primarul din Wissous, Richard Trinquier, ales de dreapta al partidului UMP al fostului presedinte Nicolas Sarkozy.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS