5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMicii comercianți, obligați să-și conecteze casele de marcat la serverele ANAF de la 1 noiembrie 2016

Micii comercianți, obligați să-și conecteze casele de marcat la serverele ANAF de la 1 noiembrie 2016

Incepând cu 1 noiembrie 2016, toți micii comercianți vor fi obligaăți să asigure conectarea la distanță a caselor de marcat fiscal,  pentru transmiterea de date fiscale catre ANAF. Pe finalul anului 2014 a fost publicată OUG nr. 91/2014, care creează cadrul normativ și impune operatorilor economici să utilizeze case de marcat fiscale, conectate la o bază de date a ANAF, când operatorii economici efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii către populație, informează HotNews.ro. Evidența vânzărilor se va ține într-un Registru electronic, ce permite citirea de către autoritatea fiscală atât a memoriei fiscale, cât și a acestui jurnal electronic de vânzări.
Prin această ordonanță, se instituie obligația comercianților de a asigura conectarea la distanță în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF.

Calendarul obligativității utilizării noilor tipuri de case de marcat fiscale

Legiuitorul a stabilit următoarele termene, în funcție de tipul de contribuabil:
a) începând cu 01 aprilie 2016 de către marii contribuabili;
b) începând cu 01 iulie 2016 de către contribuabilii mijlocii;
c) începând cu 01 noiembrie 2016 de către contribuabilii mici.

Aceste termene sunt perioadele până la care se pot modifica sau schimba actualele case de marcat fiscale și modificarea caselor de marcat ale comercianților înainte de aceste termene este bine-venită.  Executivul introduce aceste modificări legislative cu scopul de a combate evaziunea fiscal. „Având în vedere necesitatea combaterii în regim de maximă urgenţă a fraudei fiscale, a asigurării unei mai bune monitorizări a activităţii operatorilor economici care desfăşoară livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii, direct către populaţie, pentru instituirea unor pârghii care să conducă la creşterea gradului de colectare a veniturilor bugetare şi la diminuarea evaziunii fiscale în domeniu, pentru creşterea gradului de încredere a populaţiei în corecta utilizare a aparatelor de marcat electronice fiscale, pentru a genera şi menţine ritmuri ridicate de creştere economică pe termen lung sunt necesare eforturi susţinute pentru dezvoltarea unei economii competitive prin diminuarea economiei subterane prin reducerea componentei de neraportare a veniturilor de către întreprinderi. Situaţia extraordinară este justificată de actuala situaţie economică şi bugetară a României deoarece creşterea veniturilor bugetare nu mai poate fi realizată prin creşterea presiunii fiscale asupra mediului economic şi/sau a cetăţenilor, din cauza faptului că aceasta poate deveni atât antieconomică, cât şi ineficientă, iar frauda şi evaziunea fiscală limitează capacitatea unui stat de a colecta venituri şi de a-şi pune în aplicare politica economică, sumele nedeclarate şi neimpozitate reducând veniturile publice şi afectând indicatorii bugetari şi macroeconomici asumaţi de România cu organismele financiare internaţionale”, se arata în preambulul documentului, transmite HotNews.

Unii dintre specialiștii în case de marcat fiscale contactați de GdS spun că din punct de vedere tehnic este dificil ca toate casele de marcat fiscale să fie conectate la serverele ANAF, mai ales că în anumite zone din Dolj și din țară nu existe semnal GPRS. Rămâne de văzut ce soluții tehnice pot fi adoptate, pentru a duce la bun sfârșit prevederile legiferate de OUG 91/2014.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS