16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe ne așteaptă în 2015

Ce ne așteaptă în 2015

Foto: businesslive.ro
Foto: businesslive.ro

Crește salariul minim, cresc pensile, dar se scumpește energia electrică, crește cuantumul amenzilor de circulație, crește tariful pentru polițele RCA și se scumpesc ratele la bănci pentru creditele în valută.

O parte a populației va avea venituri ceva mai mari

De la 1 ianuarie 2015, pensiile cresc cu 5%, potrivit reglementărilor în vigoare. Astfel, pensia pe luna ianuarie care se încasează în februarie va veni majorată, în medie, cu aproximativ 42 de lei.
Angajații plătiți cu salariul minim pe economie vor încasa mai mulți bani anul acesta. De la 1 ianuarie salariul minim brut pe economie crește de la 900 de lei, la 975 de lei. Efectiv, angajații care sunt plătiți cu salariul minim și exact pe acesta îl încasează în mod real de la angajator vor primi în mână ai mult cu circa 50 de lei față de luna decembrie. totodată, această măsură de creștere forțată a salariului minim pe economie adduce costuri mai mari cu forța de muncă, în rândul societăților care au angajați plătiți cu salariul minim pe economie, în sensul că aceste firme vor plăti la stat mai mulți bani sub formă de contribuții și impozit pe venit. Se mențin avantajele pentru angajator în ceea ce privește contribuția la asigurările sociale, care a scăzutdin octombrie 2014 cu cinci puncte procentuale.
Salariul minim pe economie este planificat să mai crească încă o data, de la 1 iulie 2015, când va ajunge la 1.050 de lei brut.

Cresc amenzile și polițele RCA

Chiar dacă anumite categorii de personae vor avea venituri mai mari de anul acesta, există oameni pentru care va crește costul vieții, din cauza scumpirilor care se anunță de la 1 ianuarie 2015. Conducătorii auto vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru amenzile de circulație, care vor crește cu 10%, ca urmare a majorării salariului minim pe economie. De astăzi, punctual de amendă crește de la 90 de lei, la 97,5 lei. Totodată, polițele RCA se scumpesc cu aproximativ 30%, ca urmare a reglementărilor Autorității de Supraveghere Financiară. În special tinerii vor plăti polite RCA mult mai scumpe, dar și alte categorii de conducători auto. Potrivit calculelor GdS, un tânăr de 35 de ani care deține un autovehicul de producție autohtonă, de 100 de cai putere ar putea plăti mai mult cu 150-200 de lei pentru polița RCA decât anul trecut, în funcție și de capacitatea cilindrică a mașinii.

Se ”umflă” facturile la energia electrică

O ajustare a componentelor ce compun facture de energie electrică pentru consumatori conduce la o creștere a tarifelor reglementate cu 0,26% de la 1 ianuarie 2015, față de anul anterior. Anumite component au scăzut, iar altele au crescut, astfel că, pe total, consumatorii vor plăti energie electrică mai scumpă în plină iarnă. „Impactul tarifelor aprobate (…), începând cu 1 ianuarie 2015, va duce la o creştere de 0,26%, sub cea estimată iniţial, a preţului mediu de vânzare a energiei electrice la tarifele reglementate faţă de cele realizate în semestrul al doilea din 2014”, a anunţat recent Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Rate mai mari pentru cei cu credite în valută

Scumpirile nu se opresc aici. Anul 2015 debutează cu stângul în ceea ce privește piața valutară, din cauza devalorizării leului față de principalele valute (euro și dolar), devalorizare care a început în decembrie 2014. Cu alte cuvinte, cine are rate scadentecătre bănci în prima parte a lunii ianuarie, pentru creditele în valută contractate anterior, va plăti ceva mai mulți bani către instituțiile financiare față de alte luni ale anului 2014. De exemplu, euro a crescut în raport cu leu de la 4,41 lei în octombrie și noiembrie, la 4,48 lei pentru un euro pe finalul lui decembrie și începutul lui ianuarie. Cine are de plată o rată la bancă de 200 de euro va trebui să scoată din buzunar mai mult cu 14-20 de lei decât în octombrie sau noiembrie anul trecut (ecartul poate fi și mai mare, în funcție de cursul de schimb afișat de fiecare bancă la vaânzare și cumpărare de euro). Situația este similară și în cazul creditelor în dolari, din cauză că până nu demult dolarul era cotat la 3,32-3,40 lei, iar acum se plătesc 3,68 lei pentru un dolar, la cursul official anunțat de Banca Națională a României.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS