6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLituania intră în Zona Euro la 1 ianuarie 2015

Lituania intră în Zona Euro la 1 ianuarie 2015

(Foto: ordineazilei.ro)
(Foto: ordineazilei.ro)

Lituania intră mâine în Zona Euro, devenind cel de-al 19-lea membru al uniunii monetare şi având speranţa unei apropieri mai mari de vestul Europei, pe fondul tensiunilor cu Rusia şi în pofida riscurilor de creştere a preţurilor, informează Mediafax.ro. Finalizând adoptarea monedei unice europene de către ţările baltice, după Estonia în 2011 şi Letonia în 2014, „Lituania se vede un simbol al integrării economice şi politice cu Occidentul”, a declarat preşedintele ţării, Dalia Grybauskaite. „Aderarea marchează simbolic etapa finală a integrării în Uniunea Europeană (UE) şi reprezintă securitatea noastră, nu doar economică ci şi politică”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Potrivit unui sondaj publicat în noiembrie de banca centrală, 53% dintre cei 3 milioane de lituanieni susţin adoptarea euro şi 39% sunt împotrivă. Ministrul lituanian de Finanţe Rimantas Sadzius a estimat recent că securitatea se află printre motivele de susţinere de către populaţie a adoptării euro. Intrarea în Zona Euro a Lituaniei va influenţa sistemul de votare în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE). Totodată, Lituania s-a angajat să contribuie cu câteva sute de milioane de euro la fondul european de salvare, pentru susţinerea ţărilor îndatorate din sudul Europei.

Evenimentul conincide cu afirmarea rolului mai important jucat de membrii mai recenţi ai UE – fostul premier polonez Donald Tusk a fost ales recent preşedinte al Consiliului European, în timp ce Letonia preia la 1 ianuarie 2015 preşedinţia semestrială a Uniunii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS