8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrecia: Parlamentul s-a dizolvat. Alegeri anticipate pe 25 ianuarie

Grecia: Parlamentul s-a dizolvat. Alegeri anticipate pe 25 ianuarie

Parlamentul grec a anunțat, miercuri, că a fost dizolvat și că vor fi organizate alegeri legislative anticipate în 25 ianuarie, relatează AFP, conform mediafax. Dizolvarea vine ca măsurăbdupă eşecul înregistrat de Stavros Dimas, un fost comisar european şi candidatul Guvernului în alegerile prezidenţiale.
Premierul Antonis Samaras a anunţat că-i va cere actualului preşedinte, Carolos Papoulias, să convoace alegeri legislative anticipate pe 25 ianuarie.
Dimas, care avea nevoie de 180 de voturi în al treilea tur de scrutin, a obţinut doar 168, exact ca în urmă cu şase zile, când a avut loc turul doi. În primul tur el a obţinut 160 de voturi.

Bursa de la Atena a înregistrat o pierdere de 11% după acest rezultat. Pieţele se tem de venirea la putere a partidului Syriza (extremă stânga), care se clasează pe primul loc în intenţiile de vot potrivit unor sondaje.
Prima declaraţie a liderului acestui partid, Alexis Tsipras, a fost fără echivoc. Prin acest vot, a spus el, poporul şi-a arătat „voinţa de a pune capăt politicilor de austeritate”. Grecia a fost ţara cea mai afectată de criza datoriilor. Ea a fost salvată de la faliment de către creditorii săi internaţionali – FMI, UE şi BCE -, care s-au angajat să-i împrumute 240 de miliarde de euro în schimbul unei politici economice foarte dificile pentru greci, dintre care peste un sfert sunt şomeri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS