5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarul din Daneți, în arest la domiciliu

Primarul din Daneți, în arest la domiciliu

Constantin Spiridon a fost arestat preventiv pe 9 iulie 2014, alături de Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial
Constantin Spiridon a fost arestat preventiv pe 9 iulie 2014, alături de Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial

Judecat și arestat preventiv în două dosare de abuz în serviciu contra intereselor publice, primarul din comuna doljeană Daneți, Constantin Spiridon, a fost eliberat din pușcărie în urma a două hotarâri luate de magistrații Tribunalului Dolj pe 24 și 26 decembrie.

Edilul Constantin Spiridon a fost arestat preventiv pe data de 9 iulie 2014, fiind acuzat de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. Anchetatorii au stabilit că, în perioada aprilie 2007 – septembrie 2011, primarul comunei Daneți, printr-o serie de achiziții directe de bunuri și servicii, a acceptat la plată facturi pentru bunuri și servicii care nu au fost recepționate în totalitate și a căror valoare a fost supraevaluată, prețurile acestora depășindu-le cu mult pe cele existente pe piață la momentul efectuării achizițiilor. Bunurile, printre care se numără indicatoare, leagăne sau stații de autobuz, au fost achiziționate de Primăria din Daneți la prețuri „umflate”, de la firmele controlate de Vasile Anghel, fratele lui Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial. Prejudiciul adus bugetului comunei a fost calculat la peste 360.000 de lei.

Pe data de 30 iulie, procurorii au încheiat cercetările în acest dosar de corupție și au trimis în judecată patru inculpați. Primarul Constantin Spiridon a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, contabila Primăriei Daneți, Elena Bițu, de fals intelectual și abuz în serviciu, iar Vasile Anghel și al patrulea inculpat, Vasile Savu, de comiterea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Dosarul cu numărul 30138/215/2014 în care sunt judecați cei patru inculpați a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova pe 30 iulie.

Ulterior, la jumătatea lunii octombrie, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor au reţinut alte două persoane care ar fi fost implicate în „afacerile” primarului Spiridon. Este vorba de Ionel Goagă, de 47 de ani, fostul director al Școlii de Arte și Meserii Daneți și de Gheorghe Tănăsescu, de 62 de ani, contabil la aceeaşi unitate şcolară. Anchetatorii au stabilit că, în perioada decembrie 2009 – aprilie 2011, cu sprijinul edilului Constantin Spiridon, „prin procedura de achiziţie directă de bunuri şi servicii, au achiziţionat pentru unitatea de învăţământ de la o societate comercială din Craiova bunuri la preţuri supraevaluate, care nu au fost recepţionate în totalitate”. În plus, cei doi inculpați au acceptat la plată facturi emise fictiv pentru lucrări de reparaţii sau amenajări interioare care nu s-au efectuat niciodată în școala din comuna doljeană Daneți. Anchetatorii mai spun că bunurile au fost achiziționate de la SC Sabalux Mob SRL Craiova, reprezentată de Vasile Savu, care a emis către Școala de Arte și Meserii Daneți facturi în valoare totală de 173.399 de lei, din care școala a achitat suma de 153.849 de lei. Expertiza contabilă dispusă în acest caz a arătat că prejudiciul adus unităţii de învăţământ este în valoare de 120.637 de lei.
Pe data de 17 octombrie, procurorii au cerut și obținut un alt mandat de arestare preventivă pe numele lui Constantin Spiridon, care era deja arestat preventiv în primul dosar de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Edilul Spiridon, eliberat după Crăciun

Pe data de 10 noiembrie, Spiridon, Ionel Goagă, Gheorghe Tănăsescu și Vasile Savu au fost deferiți justiției în dosarul penal nr. 41251/215/2014, în care edilul din Daneți este acuzat tot de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. De la începutul lunii iulie, când a fost arestat preventiv în primul dosar penal, Constantin Spiridon a formulat mai multe cereri de eliberare condiționată, însă nu a reușit să iasă din penitenciar până după Crăciun. Astfel, pe 18 decembrie, în baza a două hotărâri date în cele două dosare penale, Judecătoria Craiova a hotărât să-l elibereze pe primarul Spiridon din arest. Procurorii au contestat însă hotărârile Judecătoriei Craiova, iar pe 24 decembrie Tribunalul Dolj a respins acțiunea Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.

Două zile mai târziu, pe 26 decembrie, Tribunalul Dolj a admis contestația procurorilor în cel de-al doilea dosar și a dispus ca inculpatul Constantin Spiridon să fie judecat în arest la domiciliu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS