8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMAE avertizează asupra căderilor masive de zăpadă din Grecia şi temperaturilor extrem de scăzute din Serbia

MAE avertizează asupra căderilor masive de zăpadă din Grecia şi temperaturilor extrem de scăzute din Serbia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii care se deplasează pe teritoriul Greciei asupra faptului că, la data de 30 decembrie, Autoritatea Meteorologică Elenă a emis un comunicat privind înrăutățirea stării meteorologice de pe teritoriul acestei ţări. Astfel, se anunță căderi masive de zăpadă atât  în zonele de munte dar și de câmpie, în special în Nordul și Estul Greciei, furtuni puternice în Marea Egee și scăderi mari ale temperaturii.

Căderi abundente de zăpadă vor avea loc în cursul acestei zile în regiunea Macedoniei și Thraciei, în insulele din Nord-Estul Mării Egee, în Regiunea Thessalia, Grecia Centrală și de Est, inclusiv în Provincia Attica, în insulele Sporade, în Insula Evia și în Peninsula Peloponez. De asemenea, se vor înregistra vânturi şi furtuni foarte puternice  în Marea Egee, în special în insulele Ciclade, Dodecanez, dar și în Creta, acestea având tendința de intensificare în cursul nopții.
Prognoza pentru data de 31 decembrie anunță continuarea și chiar accentuarea acestor fenomene meteo, care se vor diminua începând cu ziua de joi, 1 ianuarie. Se vor menţine, însă, temperaturile scăzute  în zona de nord. Până în prezent, autoritățile elene nu au instituit un cod de avertizare.

De asemenea, MAE avertizează cetăţenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Republicii Serbia cu privire la faptul că, în zilele de 31 decembrie 2014 şi 1 ianuarie 2015, autorităţile locale au emis o atenţionare de cod roşu de temperaturi foarte scăzute (până la -20 grade Celsius), astfel:

– cod roşu pentru data de 31 decembrie 2014 pentru nordul şi vestul Serbiei şi un cod portocaliu pentru restul Serbiei;
– pentru data de 1 ianuarie 2015, codul roşu de temperaturi scăzute se va extinde şi în partea estică şi centrală a Serbiei, în vreme ce pentru restul teritoriului, se preconizează un cod portocaliu de temperaturi scăzute.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să consulte atât pagina de internet www.mae.ro, cât şi site-urile de specialitate, pentru informaţii de călătorie actualizate. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările de a fi consultate informaţiile oferite prin intermediul aplicaţiei pe telefonul mobil și tabletă „Călătoreşte în siguranţă”, a serviciului de alertă prin SMS aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!” și prin consultarea „Ghidului de călătorie pentru sărbătorile de iarnă 2014” disponibil pe întreaga perioadă a sărbătorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS