17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEuropa se confruntă cu ninsori abundente şi vânt puternic

Europa se confruntă cu ninsori abundente şi vânt puternic

(Foto: mondonews.ro)
(Foto: mondonews.ro)

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o serie de atenţionări de călătorie prin care anunţă că mai multe state din Europa se confruntă cu răcirea puternică a vremii, ninsori abundente şi vânt puternic. Atenţionările vizează Croaţia, Slovenia, Spania, Franţa, Belgia şi Germania.

Astfel, MAE informează că în perioada 28 – 31.12.2014, în Croaţia, regiunea capitalei Zagreb precum şi partea centrală a ţării se află sub avertizare meteorologică Cod Portocaliu de ninsoare, aşteptându-se formarea unui strat de zăpada de până la 50 de centimetri. Pentru regiunea Split – Knin, pe coasta dalmată, s-a emis o atenţionare Cod Roşu de ninsoare abundentă şi Cod Portocaliu de vânt puternic. Sub avertizare meteorologică de Cod Galben de ninsori şi vânt se află regiunea Istria (nord-vest) şi Slavonia (nord–est). Totodată, pentru zona de sud a Dalmaţiei – Regiunea Dubrovnik s-a emis Cod Portocaliu de vânt, fiind estimat ca pe timpul nopţii să se înregistreze temperaturi de până la -20 de grade Celsius.

În Slovenia, Agenţia de Mediu a emis o atenţionare de ninsori și vânt puternic valabilă până luni, 29 decembrie 2014. Astăzi se va semnala viscol, vântul atingând viteza de 100 km/h în regiunea de vest a Sloveniei, spre frontiera cu Italia, precum și în regiunea de nord, spre frontiera cu Ungaria şi Austria. Ninsorile se vor intensifica pe timpul nopții, iar ploile vor fi abundente în regiunea de coastă a Mării Adriatice. Autoritățile avertizează și asupra pericolului formării de polei din cauza temperaturilor foarte scăzute, existând posibilitatea ca circulația pe autostrăzile și drumurile naționale și județene să fie îngreunată. Din cauza vizibilităţii reduse pot fi înregistrate numeroase blocaje în trafic.

Conform informărilor Agenției de Mediu slovene, ninsorile se vor reduce în intensitate luni, 29 decembrie 2014, dar va persista vântul puternic și se vor înregistra temperaturi foarte scăzute. Totodată, există pericolul producerii de avalanșe în munți.

În Spania, Direcţia Generală de Protecţie Civilă şi Urgenţe din cadrul Ministerului de Interne al Spaniei a emis o avertizare Cod Portocaliu de ninsoare pentru Provincia Lleida, de vânt puternic pentru provinciile Huesca, Lleida, Girona, Tarragona, Castellon şi pentru provinciile din Insulele Baleare, Girona, Asturias, Cantabria, Gipuzkoa şi Bizkaia. Avertizarea este valabilă pe toată perioada sfârşitului de săptămână, până mâine.

În Franţa, autorităţile au emis avertizare Cod Portocaliu de ninsoare pentru 19 departamente din estul Franţei (Ain, Aisne, Ardennes, Côte-d’Or, Doubs, Isère, Jura, Haute-Marne, Haute-Saône, Marne, Meurthe-et-Moselle, Meuse, Moselle, Nord, Bas-Rhin, Savoie, Haute-Savoie, Territoire de Belfort, Vosges). Astfel, pe numeroase autostrăzi şi drumuri naţionale din acest stat sunt înregistrate blocaje, existând riscul de înzăpezire sau de accidente.

Cetăţenii români care intenţionează să călătorească în această zonă sunt sfătuiţi să îşi amâne voaiajul sau cei care se află deja pe teritoriul Franţei sunt sfătuiţi să înnopteze la cele mai apropiate hoteluri sau la centrele de cazare organizate de autorităţi, care se află în următoarele localităţi: Albertville, Bourg Saint-Maurice, La Bâthie, La Léchère, Aime, Moûtiers, Macôt La Plagne, Bellentre, Chambéry, Aix-les-Bains, Saint-Jean de Maurienne, Saint-Rémy de Maurienne. Codul Portocaliu este în vigoare până astăzi, la ora 16:00.

În Belgia, Institutul Regal Meteorologic a emis o avertizare Cod Portocaliu de zăpadă și gheață pe întreg teritoriul, în vigoare până astăzi, la la orele 18:00. Din cauza condiţiilor meteorologice, care îngreunează circulaţia pe reţeaua feroviară olandeză, traficul feroviar între Belgia și Țările de Jos este întrerupt, fiind înregistrate întârzieri de până la o oră şi jumătate. Trenurile InterCity între Bruxelles-Midi și Amsterdam Central sunt, la rândul lor, direcţionate către Anvers. De asemenea, transportul public poate fi perturbat, fiind posibilă circulaţia dificilă pe linia 166, între stațiile de tren Bertrix și Paliseul din provincia Luxemburg. Centrul regional de criză Valonia și poliția recomandă ca toți participanții la trafic să manifeste prudență.

În Germania, în cursul zilei de ieri s-au înregistrat căderi masive de zăpadă pe teritoriul acestui stat, care pot îngreuna călătoriile. Astfel, în vestul şi sud-vestul Germaniei stratul de zăpadă este de până la 40 de centimetri în zona muntoasă Schwarzwald (Pădurea Neagră), în Bergischer Land are 15 centimetri, în Sauerland – 10 centimetri în zona de câmpie, în landul Rheinland-Pfalz se aşteaptă până la 15 centimetri de zăpad, iar în landul Hessen au fost înregistrate, de asemenea, ninsori puternice. Cetăţenii români sunt atenţionaţi asupra faptului că furtunile de zăpadă au provocat masive blocaje de circulaţie în zonele menţionate. În landul Nordrhein-Westfalen, cu precădere în Köln, Düsseldorf şi Dortmund, au fost înregistrate accidente de circulaţie. Totodată, se recomandă atenție sporită pe autostrăzile aflate la 400-500 m înălţime.

În cursul zilei de astăzi se vor înregistra căderi de zăpadă în sudul şi centrul Germaniei, în sudul, vestul şi nord-vestul ţării există posibilitatea de polei, iar în nord şi est vremea va rămâne însorită şi uscată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS