3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCroaţii votează astăzi pentru a-şi alege preşedintele

Croaţii votează astăzi pentru a-şi alege preşedintele

(Foto: croatiaweek.com)
(Foto: croatiaweek.com)

Croaţii votează astăzi pentru alegerea unui nou şef de stat, transmite Mediafax.ro. Patru candidaţi luptă pentru cea mai înaltă funcţie în stat, iar preşedintele în exerciţiu, social-democratul Ivo Josipovic, conduce în sondaje în această fostă republică iugoslavă, ultima ţară care a aderat la Uniunea Europeană (UE) şi care se confruntă cu o criză economică gravă.

Josipovic ar urma să o înfrunte în turul doi, pe 11 ianuarie, pe candidata taberei conservatoare, Kolinda Grabar Kitarovic, fost ministru de Externe în perioada 2003-2008. Potrivit ultimelor sondaje, Josipovic, care candidează pentru al doilea mandat succesiv de cinci ani, este creditat cu 46,5% din voturi, iar rivala sa cu 34,9%.

Ceilalţi doi candidaţi la preşedinţie sunt Milan Kujundzic, un naţionalist în vârstă de 57 de ani şi Ivan Vilibor Sincic, în vârstă de 24 de ani, un tânăr activist din societatea civilă, care a devenit foarte popular după ce s-a opus expulzării din apartamente a persoanelor îndatorate şi incapabile să-şi plătească creditele.

Într-o ţară care se pregăteşte pentru Sărbătorile de la sfârşitul anului, într-o campanie electorală ternă, principalii doi candidaţi au promis să acţioneze pentru a redresa economia, în pofida faptului că aceste atribuţii nu ţin de funcţia prezidenţială. Candidata Comunităţii Democratice Croate (HDZ, opoziţie) Grabar Kitarovic, în vârstă de 46 de ani, l-a criticat pe rivalul ei pentru că a „eşuat” să determine Guvernul să implementeze reforme economice. „Josipovic nu a spus de ce nu a recurs la atribuţiile prezidenţiale pentru a urni lucrurile. El poartă responsabilitatea, împreună cu Guvernul, pentru situaţia gravă în care se află ţara”, a declarat Kitarovic, o fostă ambasadoare în Statele Unite, numită în 2011 adjunctă a secretarului general al NATO, însărcinată cu informaţii publice.

Josipovic, în vârstă de 57 de ani, este criticat pentru politica sa conciliantă, care vizează „să rămână în termeni buni cu toată lumea”, ceea ce l-a adus, în opinia criticilor săi, în situaţia de a nu avea o opinie clară asupra subiectelor importante. Însă, odată cu apropierea alegerilor, el s-a arătat mai ferm şi chiar a criticat Guvernul de centru-stânga (SDP) pentru incapacitatea de a scoate ţara din criza economică. El a promis îmbunătăţirea situaţiei economice şi „crearea unui loc de muncă pentru fiecare tânăr din ţară”.

Aderarea Croaţiei la UE, în 2013, nu a ajutat ţara să iasă din impasul economic. Croaţia se află în recesiune din 2008, iar datoria publică reprezintă aproape 80% din Produsul Intern Brut (PIB). Rata şomajului în această ţară este de 20%, iar un tânăr din doi nu are loc de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS