5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRusia a anunțat noua doctrină militară. Principala amenințare este considerată extinderea NATO

Rusia a anunțat noua doctrină militară. Principala amenințare este considerată extinderea NATO

Președintele Vladimir Putin a semnat nouă doctrină militară a Rusiei, a anunțat vineri Kremlinul într-un comunicat de presă, informează Reuters, citată de Hotnews. Noua doctrine militară a țarii prevede ca principalele amenințări externe la adresa Rusiei sunt extinderea capabilităților militare ale NATO și destabilizarea din mai multe regiuni.
Doctrina trece în revistă și principalele riscuri interne, și anume activităîile pentru destabilizarea situației din țară și activitățile teroriștilor.
Noua doctrină militară relevă îngrijorarea Kremlinului față de „întărirea capabilităților ofensive ale NATO direct la frontierele ruse, și măsurile luate pentru instalarea unui sistem global de apărare antirachetă” în Europa de Est.
Ucraina a făcut miercuri un pas în direcția Alianței Nord-Atlantice renunțând la statutul de țară nealiniată, un gest simbolic care a provocat reacții nervoase la Moscova și care i-ar putea permite, în cele din urma, Kivului să ceară aderarea la NATO.
Moscova a denunțat, de asemenea, în mod repetat, decizia Alianței de a poziționa trupe în mai multe tări membre aflate la frontierele Rusiei, cum ar fi statele baltice și Polonia, denuntând totodată și scutul antirachetă american din Europa de Est.
Caracterul defensiv al doctrinei militare ruse este, totuși, reținut, subliniind că un angajament militar din partea Rusiei va exista numai cu condiția ca toate solutiile non-violente să fie epuizate.

„Probabilitatea unui razboi de anvergură împotriva Rusiei a scăzut”

Noua doctrină noteaza ca „probabilitatea unui razboi de anvergură împotriva Rusiei a scăzut” însă listează o serie de amenințaări care s-au intensificat în anumite domenii, precum revendicările teritoriale, „ingerințele în afacerile interne” ale statelor și trimiterea de arme strategice în spatiu, potrivit Hotnews.
Strategia introduce, de asemenea, conceptul de „descurajare non-nucleara”, care presupune mentinerea pregatirii fortelor militare conventionale la un nivel inalt si un angajament in cadrul organizatiilor regionale de securitate, precum Comunitatea Statelor Independente (CSI) sau Organizatia pentru Cooperare de la Shanghai (OCS).
Totodată, Rusia își rezervă dreptul de a își utiliza arsenalul nuclear în cazul unei agresiuni la adresa sa sau a aliaților săi sau în caz de „amenințarea existenței statului”. Termenul de „atac preventiv” nu apare totuși în doctrină, deși unele publicații rusești au relatat acest lucru, scrie Hotnews.

Reacția NATO nu a întârziat să apară

Purtătorul de cuvânt al Aliantei militare, Oana Lungescu, citată de Hotnews: „Orice măsura luata de NATO pentru a asigura securitatea membrilor săi este clar defensiva în natură, proporționalitate și în conformitate cu dreptul internațional. NATO nu reprezintă o amenințare pentru Rusia”.
„De fapt, acțiunile Rusiei, inclusiv în prezent în Ucraina, sunt cele care încalcă dreptul internațional și subminează securitatea europeană”, a adaugat ea. ”NATO va continua să caute o relație constructivă cu Rusia”, a spus Lungescu, adaugând că „acest lucru este posibil numai cu o Rusie ce respectă legislația și principiile dreptului international, inclusiv dreptul națiunilor de a-și alege viitorul în mod liber”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS