Top frici pe care le are copilul şi cum pot fi alungate

Autori


Frica trăită o perioadă prelungită poate cauza anxietate, depresie, inadaptare. Unele temeri se transmit de la mamă la făt. Psihologii explică până la ce punct sunt firești fricile copiilor și în ce cazuri ar trebui părinții să se alarmeze.

Frica este o emoție care apare în situații foarte diverse, intensități și consecințe variabile”, explică psihologul psihoterapeut Keren Rosner. Această emoție poate afecta viața individului pe termen scurt și lung, determină schimbări comportamentale și de percepție a realității. Pe termen lung, frica determină depresie, anxietate, inadaptare, atacuri de panică, scrie doctorulzilei.ro

De frică, un copil poate plânge des ori transpiră, vomită și poate avea tendința de a se izola. Copiii cu o imaginație bogată pot chiar să-și construiască scenarii legate de obiecte, animale, locuri sau situații, de care singuri se sperie. Amintirea temerilor trăite poate determina schimbări de dispoziție, refuzul de a se implica în activități, coșmaruri și enurezis nocturn.

Unele frici se transmit de la mamă la copil. Dacă mama a trăit în timpul sarcinii emoții intense de frică, declanșate de o situație specifică, ea va putea transmite acea temere pe care copilul o va prelua și o va retrăi în situații similare. Alteori, copilul preia din fricile adulților și se va feri de câini, va țipa când va vedea șoareci, nu va urca cu liftul sau nu va mânui anumite obiecte. De multe ori părinții induc copilului frici, vrând să-l ferească de anumite pericole: să nu fugi pe stradă, să nu vorbești cu necunoscuți, să nu te joci cu copiii mai mari, să nu.

Ce trebuie făcut?

Temerile copiilor pot fi depășite cu tact și blândețe. Părinții trebuie să poarte conversații calde, să joace jocuri cu cel mic pentru a afla ce anume îl frământă și să aducă argumente convingătoare și potrivite vârstei. Copilul trebuie asigurat permanent că este protejat, că nu este abandonat niciodată și că nu va fi uitat în niciun caz. Dacă frica apărută în situații cu grad scăzut de pericol este puternică sau reacția de frică este exagerată ori modul de manifestare este unul disproporționat, se impune intervenția specialistului.


Teama de întuneric

Teama de întuneric este aproape general prezentă în copilărie. Copilului nu-i este frică de întuneric propriu-zis, ci de scenariile pe care și le construiește în minte, ajutat de umbrele de pe pereți, ferestre, de poveștile citite sau de jocurile văzute pe calculator. Când copilul insistă să aibă prezența unui adult la culcare sau nu doarme singur, cu siguranță este înspăimântat de monștri, stafii, hoți. Frica de monștri și stafii este una cu impact foarte puternic. Poate duce la refuzul de a dormi singuri, la treziri frecvente, enurezis, coșmaruri, plâns frecvent.

În astfel de situații se recomandă ca ritualul de seară să fie însoțit de povești cu eroi pozitivi, cu acțiuni pașnice, nu cu vrăjitori, balauri, care să-i alimenteze imaginații înfricoșătoare, recomandă psihoterapeutul. Este important ca adulții să nu alimenteze imaginația copiilor cu posibile motive de teamă, ci să fie precauți în discuțiile cu aceștia. Nu mizați pe faptul că minorul nu aude sau nu înțelege. Chiar dacă nu va înțelege, copilul își va seta informația într-un fel propriu care poate fi o sursă de temeri.

Teama de grădiniță poate fi o consecință a mustrărilor repetate pe care educatoarea le adresează copilului care nu-și duce sarcinile la bun sfârșit. Aceste temeri se amplifică dacă părinții sunt severi sau dacă minorii înșiși nu au încredere în forțele proprii. Teama de a nu putea performa așa cum i se cere poate declanșa fobii legate de școală și de grădiniță, cu grave consecințe asupra dobândirii unor cunoștințe și abilități.

Teama de a rămâne singur este fie consecința faptului că minorul este hiperprotejat, ferit de contacte sociale, fie a faptului că i s-a inoculat ideea că persoanele necunoscute sunt periculoase.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 26 decembrie 2014

Actualitate

» CNADNR va acţiona preventiv cu materiale antiderapante
» Zilele libere din 2015
» Distrugătorul USS Donald Cook din nou în Marea Neagră
» În ziua în care au anunțat că vor concedia 2.000 de salariați, şefii Complexului Energetic Oltenia s-au distrat pe cinste
» Alina Gorghiu: “Primarii care au trecut la un alt partid beneficiind de prevederile ordonanței lui Dragnea își pierd mandatele”
» Acord SUA-Japonia-Coreea de Sud pentru schimb de date confidențiale
» Ortodocşii şi greco catolicii îl sărbătoresc mâine pe Sfântul Ştefan
» Vouchere culturale pentru bugetari
» Avertismentul MAI – Şoferii să nu pornească la drum fără a verifica starea traseului
» Ucraina suspendă toate trenurile către Crimeea
» Britanicii au luat cu asalt magazinele de Boxing Day
» Vladimir Putin a anulat vacanţa de Crăciun a Guvernului
» Traficul rutier este oprit pe DN 57, Orşova – Moldova Nouă, din cauza căderilor de pietre
» Articole pirotehnice deţinute ilegal, confiscate de poliţiştii doljeni
» Grupele operative ale IJSU, activate pe perioada Codului Galben de ninsoare si polei
» Cele mai importante minuni ale științei în 2014
» Patru turişti români se află printre cei evacuaţi din Malaezia din cauza inundaţiilor
» Top frici pe care le are copilul şi cum pot fi alungate
» Asia își comemorează morții, la un deceniu de la tsunami
» Procesul lui Iustin Covei, amânat
» Sărbători religioase în cea de-a doua zi de Crăciun
» Cod Galben de zăpadă în majoritatea ţării
» Detoxifierea de după Sărbători
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri naţionale
» O activistă dezbrăcată a încercat să fure o statuie a pruncului Iisus din Vatican
» Prognoza meteo pentru primele trei luni ale anului 2015
» Schimb de prizonieri între Kiev şi rebelii proruşi
» Cutremur cu magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter

Local

» Recomandări pentru şoferi
» Mehedinţi: Aproape 300 de poliţişti au patrulat de Crăciun
» Mehedinți: Circulația rutieră, închisă mai multe zile pe un sens al DN 57, sectorul Cozla
» Olt: Peste 200 de apeluri la 112 în ziua de Crăciun
» Slătinenii vor plăti şi în 2015 aceleaşi taxe ca anul acesta

Dolj

» Dolj: Prinşi beţi la volan
» Dolj: Minor accidentat de un şofer neatent
» Urmărit internaţional pentru proxenetism în Franţa, prins la Craiova
» Craiova: Peste 700 de kilograme de legume şi fructe, confiscate
» Dolj: Pietonii şi soferii indisciplinaţi au fost sancţionaţi

Sport

» Tenis – Wim Fissette, care a colaborat cu Halep, o va antrena pe Taylor Townsend
» Fotbal – Dan Petrescu are oferte de a antrena în Anglia, Italia şi Rusia
» Tenis – Cristina Ene a ratat calificarea în finala turneului ITF de la Pune

Educatie

» Când se întorc elevii la ore după vacanţa de iarnă

Top