17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElicopter SMURD, prima misiune după tragedie

Elicopter SMURD, prima misiune după tragedie

(Foto: smurd.ro)
(Foto: smurd.ro)

Prima misiune a unui elicopterelor SMURD, după tragedia din 15 decembrie a.c a avut loc tot în judeţul Constanţa. Elicopterul SMURD şi-au reluat activitatea, în ziua de Crăciun, pentru a aduce la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti o fetiţă de 1 an şi 3 luni cu insuficienţă renală cronică.

Elicopterele SMURD şi-au reluat activitatea după finalizarea procedurilor de verificare tehnică la sol şi în zbor a celor nouă aeronave EC 135, de tipul celui implicat în accidentul aviatic din 15 decembrie, din Constanţa. „Ca urmare a activităţilor de investigaţii preliminare ale accidentului aviatic produs în data de 15.12.2014 efectuate de reprezentanţii fabricanţilor Airbus Helicopters Germania şi Turbomeca Franţa, a rezultat că nu există indicii care să suspecteze vreo cauză tehnică generatoare sau contributoare la producerea accidentului şi din punct de vedere tehnic nu există motive pentru oprirea elicopterelor EC-135 la sol”, se precizează în comunicatul MAI.
În 15 noiembrie, un elicopter SMURD care se întorcea din misiune s-a prăbuşit în lacul Siutghiol din Constanţa, toate cele patru persoane aflate la bord – medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani) şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani) – pierzându-şi viaţa. Elicopterul transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi se întorcea de la Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.

Operaţiunile de căutare şi salvare au durat aproximativ 12 ore. Accidentul a fost anunţat de un martor la numărul de urgenţă 112, la ora 16.11, iar în jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au început operaţiunile de căutare pe lac. Intervenţia s-a încheiat oficial pe 16 decembrie, la ora 4.10, când a fost adusă la mal ultima victimă.

Elicopterul căzut în lacul Siutghiol este al doilea al SMURD implicat anul acesta în accidente soldate cu morţi. În 20 ianuarie, un alt elicopter s-a prăbuşit în munţii Apuseni, iar pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în acel accident.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS