12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlegeri prezidențiale în Croația, duminică

Alegeri prezidențiale în Croația, duminică

(Foto: charlesayoub.com)
(Foto: charlesayoub.com)

Cetățenii croați sunt așteptați duminică la urne, pentru a-și exprima votul în primul scrutin al alegerilor prezidențiale, informează b1.ro. Favorit la câștigarea unui nou mandat la este actualul președintele de stânga, Ivo Josipovic. Sondajele de opinie anticipează o victorie confortabilă a lui Josipovic, în vârstă de 57 de ani, duminică, în primul tur al alegerilor, când ar putea obține aproape jumătate din sufragii. Potrivit unui sondaj al agenției Ipsos Plus, realizat pe 19 decembrie, președintele în exercițiu va obține 46,5% din voturi. Pentru o victorie din primul tur el va trebui, totuși, să obțină mai mult de jumătate din voturi.

Principala sa adversară este Kolinda Grabar Kitarovic, în vârstă de 46 de ani, candidată a formațiunii conservatoare de opoziție Uniunea Democrată Croată (HDZ). Kitarovic a redus semnificativ din diferență în ultimele săptămâni şi este cotată în prezent cu 36% din voturi, ceea ce sugerează o cursă strânsă în al doilea tur de scrutin, care este foarte probabil să se organizeze.

Din cauza organizării alegerilor între Crăciun și Anul Nou, prezența la vot la primul tur de scrutin s-ar putea dovedi redusă, în special în rândul susținătorilor lui Grabar Kitarovic, conservatori și catolici devotați.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS