24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTraian Basescu își prezintă astăzi bilanțul celor două mandate de președinte

Traian Basescu își prezintă astăzi bilanțul celor două mandate de președinte

Preşedintele Traian Băsescu va susţine azi, la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferinţă de presă la care sunt invitaţi să participe atât jurnalişti din presă centrală, cât şi din cea locală, transmite Hotnews. Preşedintele Traian Băsescu a declarat în luna august că îşi va prezenţa bilanţul celor două mandate după terminarea celui actual. Băsescu este primul preşedinte de după 1989 care a avut două mandate succesive.

Traian Băsescu îşi încheie duminică, 21 decembrie, cel de-al doilea mandat de şef al statului, preşedintele ales Klaus Iohannis urmând să depună jurământul duminică. După ce a fost ministru al Transporturilor, primar al Capitalei şi preşedinte de partid, în 2004 Traian Băsescu a candidat pentru prima oară la alegerile prezidenţiale, în contextul retragerii lui Theodor Stolojan, care invocase motive de sănătate. În urmă celui de-al doilea tur de scrutin, Băsescu a câştigat alegerile pentru prima funcţie în stat în faţă lui Adrian Năstase. În timpul primului sau mandat prezidenţial, România a aderat la UE, în 2007. De asemenea, în 2006, şeful statului a prezentat, în faţă Camerelor reunite ale Parlamentului, raportul Comisiei prezidenţiale pentru analiză dictaturii comuniste din România, conduse şi coordonate de istoricul şi politologul Vladimir Tismăneanu.

În 2007, cel de-al treilea preşedinte al României de după 1989 a fost suspendat din funcţie de către Parlament. Pe fondul scandalului „bileţelului roz”, la iniţiativa PSD, Parlamentul l-a suspendat pe preşedintele Traian Băsescu, însă rezultatul referendumului l-a reconfirmat în funcţie. El a încercat să introducă votul uninominal, însă referendumul organizat în acest sens nu a fost valabil din cauza numărului mic de votanţi care s-au prezentat la urne.

Tot în primul mandat, preşedintele Băsescu a semnat decretul pentru organizarea referendumului de trecere de la sistemul parlamentar bicameral la cel unicameral în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Conform rezultatelor finale ale referendumului, 77,78% dintre alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari, prezenţa fiind de 50,95%, referendumul fiind astfel validat.

În 2009, Traian Băsescu, susţinut de PDL, şi-a depus din nou candidatura la Preşedinţie. El a câştigat alegerile prezidenţiale, în urmă celui de-al doilea tur de scrutin, în faţă lui Mircea Geoană. În cadrul ceremoniei de validare de la CCR, Traian Băsescu declara că obiectivul sau principal este că fiecare român să simtă că preşedintele este şi al lui, indiferent cum a votat la alegeri.

În 2011, şeful statului a trimis Consiliului Legislativ un proiect de revizuire a Constituţiei, care a avut la baza proiectul Guvernului Boc. El susţinea că angajarea răspunderii Executivului în faţă Parlamentului să se poate realiza doar o singură dată pe sesiune, exceptând legea de buget şi a asigurărilor sociale. În viziunea preşedintelui Traian Băsescu, „urmărirea, percheziţia, reţinerea, arestarea sau trimiterea în judecată penală a parlamentarilor, pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, se poate face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, eliminând prevederea din actuală Constituţie şi păstrată în varianta de revizuire a Guvernului Boc, conform căreia parlamentarii „nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei.

Şi în cel de-al doilea mandat Traian Băsescu a fost suspendat de Parlament, la iniţiativa USL, care invoca faptul că acesta „i s-a substituit lui Emil Boc nu doar că prim-ministru, ci şi că preşedinte al PDL”. După referendumul din 2012, care nu a fost validat tot din cauza prezenţei alegătorilor, Băsescu a rămas şef al statului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS