21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoi români și un fost deputat italian au fost arestați în Muntenegru

Doi români și un fost deputat italian au fost arestați în Muntenegru

Un fost şef al unei direcţii din cadrul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat a fost arestat în urma unei operaţiuni de amploare în Muntenegru. Cristian Vintilă, în al cărui CV scrie că a activat inclusiv la Direcţia Control Armamente şi Verificare, ar fi lucrat împreună cu un alt român şi un italian, fost deputat în Parlamentul Italiei. Împreună, cei trei ar fi alcătuit o reţea care a furnizat arme către FARC, o grupare paramilitară de stânga care, pe lângă traficul de droguri, luptă de zeci de ani să răstoarne guvernul Columbiei. Cei trei au fost prinşi în momentul când încercau să vândă arme unor agenţi FBI sub acoperire.
Cristian Vintilă, Flaviu Virgil Georgescu şi politicianul italian Massimo Romagnoli, fost deputat în Parlamentul Italiei, se pregăteau să livreze armament grupului terorist. Planul le-a fost însă dejucat de autorităţi care i-au prins pe cei  trei pe teritoriul Muntenegrului. Lovitura a fost posibilă cu ajutorul SRI, poliţiştilor de la Crimă Organizată şi al autorităţilor din SUA, potrivit B1TV.
Peste 50 de oameni ai legii din România au participat la acest caz.

Suspecţii fac parte din Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei, o grupare care era filată de cinci luni şi care obişnuia să livreze orice tip de armament, de la arme uşoare până la lansatoare de rachete.

De altfel, unul din cei doi români arestaţi avea relaţii direct la sursă. Cristian Vintilă a lucrat ca inspector la Direcţia Control Armamente şi Verificare şi totodată ca şef într-o direcţie a Administraţiei naţionale a rezervelor de stat şi probleme speciale.

Potrivit declaraţiei de avere, Cristian Vintilă deţine un teren de 283 de metri pătraţi, o casă şi un apartament şi a declarat venituri anuale de doar 40.000 de lei.

FARC – gruparea teroristă cu care aceştia făceau afaceri, reprezintă o grupare paramilitară de stânga care, pe lângă traficul de droguri, luptă de zeci de ani să răstoarne guvernul Columbiei. Fondată în 1964, aceasta este cea mai veche gherilă din America Latină, care numără aproape 8.000 de combatanţi.
Cei trei sunt acuzaţi acum de terorism şi vor fi judecaţi în Statele Unite cu două capete de acuzare: conspiraţia de a ucide cetăţeni americani, pentru care riscă pedeapsa cu viaţa şi oferirea de sprijin material sau resurse unui grup străin considerat terorist, pentru care fiecare dintre acuzaţi riscă 15 ani de inchisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS