17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Vremea la final de an

Meteorologii au emis o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 15 – 28 decembrie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

În Oltenia, cu toate că vor fi variaţii de la o zi la alta ale temperaturii, vremea va fi în general mai caldă decât în mod normal în această
perioadă din an. În primele zile vremea se va răci uşor, media temperaturilor maxime ajungând pe 17 decembrie la 4 grade, apoi această medie va creşte, atingând 11 grade pe 20 decembrie. În cursul celei de-a doua săptămâni maximele se vor menţine în  apropierea valorii de 4 grade. Media temperaturilor minime nocturne va creşte până la 2 grade până în 18 decembrie, iar în a doua săptămână va scădea uşor, situându-se între -2 şi 0 grade. Se va semnala ceaţă mai ales la câmpie, unde poate persista pe parcursul
nopţilor şi în orele dimineţilor. Pe 17 decembrie şi în intervalul 21-23 decembrie, local vor fi precipitaţii slabe, predominant sub formă de ploaie şi, izolat, se va semnala polei.

La munte, după o primă săptămână cu vreme în general caldă, ulterior regimul termic va deveni cel normal pentru a doua jumătate a lunii decembrie. Astfel, temperaturile maxime vor oscila, în prima parte a intervalului, între 0 şi 7 grade, iar între 22 şi 28 decembrie vor coborî uşor sub pragul de îngheţ. Temperaturile minime medii, permanent negative, vor fi cuprinse între -5 şi 0 grade în prima săptămână, iar pe parcursul celei de-a doua săptămâni se vor situa între -8 şi -3 grade.
În intervalul 16-18 decembrie vor fi precipitaţii slabe, mixte şi condiţii de polei, iar între 21 şi 28 decembrie local şi temporar va ninge în general slab, cu precădere la altitudini mai mari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS