17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAustralia, în doliu după uciderea celor doi ostatici la Sydney

Australia, în doliu după uciderea celor doi ostatici la Sydney

Australia este în doliu după uciderea celor două persoane pe care Man Haron Monis, un bărbat în vârstă de 50 de ani de origine iraniană, i luase ieri ostatici în  Lindt Chocolat Cafe, din Martin Place, o esplanadă pietonală situată în centrul metropolei Sydney. În această dimineaţă unităţi de elită ale poliţiei, în ţinută de comando, au dat asaltul după ce au auzit focuri de armă.
Autorul luării de ostatici a fost ucis în schimbul de focuri care a urmat.
Doi dintre ostatici – Tori Johnson, în vârstă de 34 de ani, administratorul Lindt Cafe, şi Katrina Dawson, o avocată în vârstă de 38 de ani şi mama a trei copii – au fost, de asemenea, ucişi. Şase persoane au fost rănite.
Într-o ceremonie religioasă organizată la Catedrala St Mary’s din apropiere, arhiepiscopul Anthony Fisher a salutat „eroismul” celor două victime. Tori Johnson se pare că a încercat să-l dezarmeze pe Man Haron Monis şi a fost ucis, a declarat el. Katrina Dawson voia să protejeze o prietenă însărcinată. „Aceşti eroi erau pregătiţi să-şi sacrifice viaţa pentru ca alţii să poată să trăiască”, a declarat arhiepiscopul.
Presa locală a scris că bărbatul şi-a obligat ostaticii să se filmeze pentru a-şi prezenta revendicările – şi anume să fie sunat de către premier şi să i se aducă un steag SI, potrivit Mediafax.
Fostul avocat al autorului luării de ostatici Manny Conditsis a exclus că ar fi vorba despre o acţiune „concertată de terorism”. „Este un individ bolnav mintal care a comis un act terifiant”, a spus el.
Potrivit cotidianului The Australian, este vorba despre un islamist radical care a trimis în trecut scrisori prin care aducea injurii familiilor unor militari ucişi în operaţiuni. Sosit în Australia în 1996 ca refugiat, el trăia la periferia oraşului Sydney. S-a convertit de la şiism la sunnism, potrivit site-ului său.
Australia, angajată alături de Statele Unite în lupta împotriva organizaţiei Statului Islamic a ridicat în septembrie nivelul alertei de ameninţare teroristă, reprezentată de combatanţi jihadişti australieni care se întorc din Irak şi Siria.
Ea a înăsprit legislaţia antiteroristă, la sfârşitul lui octombrie, interzicând orice călătorie fără un motiv valabil către ţări considerate focare de terorism internaţional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS