11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCongresul SUA nu va ratifica reforma FMI în acest an

Congresul SUA nu va ratifica reforma FMI în acest an

Congresul SUA va pleca în vacanță fără să ratifice în acest an un proiect de reformă care va conferi statelor emergente o putere mai mare în cadrul Fondului Monetar Internațional, proiect votat în 2010 de instituția internațională, dar care nu poate intra în vigoare fără aprobarea parlamentarilor americani, potrivit Mediafax.
Legea finanțelor, prezentată marți seara în comisiile parlamentare și care ar urma să fie supusă votului în Congres în zilele următoare, nu conține și articolele care ar fi permis ratificarea reformei. Aceasta era ultima șansă pentru partizani, în condițiile în care Congresul american urmează să intre în vacanță la finele acestei săptămâni.
Directorul FMI, Christine Lagarde, a solicitat Congresului încă din luna octombrie să adopte reforma susținută de administrația Barack Obama, dar care nu se bucură și de sprijinul republicanilor, aceștia urmând ca din ianuarie 2015 să controleze ambele camere ale Congresului. În condițiile în care SUA este de departe cel mai mare acționar la FMI, ratificarea de către State este esențială pentru a obține sprijinul a 85% dintre membrii cu drept de vot.
Reforma va dubla resursele financiare ale instituției și, de asemenea, va da o putere de vot mai mare economiilor emergente, precum China, Rusia, India și Africa de Sud. În plus, ar revizui componența boardului FMI pentru a reduce dominanța Europei Occidentale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS