14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRecomandări de circulaţie în condiţii meteo nefavorabile

Recomandări de circulaţie în condiţii meteo nefavorabile

Având în vedere faptul că în ultimele zile sunt tot mai dese fenomene meteo  ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere, precum burniţă, lapoviţă şi ploi torenţiale, poliţiştii rutieri recomandă participanţilor la trafic, atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor, să manifeste maximă prudenţă şi să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie.
Poliţia Rutieră recomandă, în special, conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare meteo Cod Galben referitoare la producerea fenomenelor de ploi şi inundaţii, cu posibilitatea formării de polei.
Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
Întrucât burniţa şi depunerile de polei afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, recomandăm conducătorilor auto să-şi sporească atenţia pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate.
În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ceţii/ploii/lapoviţei, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.
Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “hands-free”.
Şi pietonilor trebuie să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS