24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO nouă condamnare pentru Cornel Penescu: cinci ani de închisoare în dosarul "Fotbal Club 2005"

O nouă condamnare pentru Cornel Penescu: cinci ani de închisoare în dosarul „Fotbal Club 2005”

Cornel Penescu, finanţatorul FC Argeş
Omul de afaceri Cornel Penescu a fost condamnat de Tribunalul Ilfov la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul „Fotbal Club 2005”, în care este acuzat că a mituit un fost director al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Argeş pentru a fi favorizate firmele sale, informează Mediafax.ro. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Penescu a fost găsit vinovat de dare de mită, complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la evaziune fiscală şi a primit o pedeapsă de trei ani, la care s-a adăugat un sport de doi ani, motiv pentru care, în acest dosar, el va avea de executat cinci ani de închisoare. De asemenea, omului de afaceri i s-au interzis mai multe drepturi, între care şi cea de a ocupa funcţiile de administrator, director sau reprezentant legal într-o societate comercială, atât în perioada în care este încarcerat, cât şi încă cinci ani după efectuarea pedepsei.

În acelaşi dosar a fost condamnat la patru ani de închisoare Gheorghiţă Pieca, administrator al firmei Fotbal Club 2005, care a fost găsit vinovat de complicitate la dare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi evaziune fiscală.

Fostul director executiv adjunct al activităţii de inspecţie fiscală din cadrul ANAF Argeş, Grigore Gheorghe, a fost condamnat de acelaşi complet de judecată la patru ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită în formă continuată, instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual.

Adrian Ceauşescu, Constantin Darius Bejenariu şi Florina Enescu, inspectori în cadrul Direcţiei de Finanţate Argeş, judecaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la evaziune fiscală, fals intelectual, au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Pe de altă parte, o fostă angajată a lui Penescu, implicată în acelaşi dosar, a scăpat de condamnare. Lucia Weiss, director economic la firma PIC SA, acuzată de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, a fost achitată.

Instanţa a mai dispus ca Penescu, Pieca, Ceauşescu, Bejenariu şi Enescu să plătească aproape 600.000 de lei, ceea ce reprezintă prejudiciul cauzat bugetului de stat, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii – majorări, penalităţi, dobânzi – calculate, conform Codului de procedură fiscala, de la data când obligaţia a devenit scadentă si până la data executării integrale a plăţii.

Potrivit procurorilor antciroupţie, între 2006 şi 2008, Cornel Penescu, în calitate de acţionar majoritar al firmei PIC SA şi acţionar majoritar al Fotbal 2005 Piteşti, i-a oferit lui Grigore Gheorghe, atât direct cât şi prin intermediul lui Gheorghiţă Pieca, administrator al PIC SA, sume de bani şi bunuri în valoare totală de 9.381 lei. Banii şi bunurile au fost date pentru ca Gheorghe Grigore, în calitatea de director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Argeş să favorizeze societăţile din grupul PIC controlate de omul de afaceri Penescu.

În prezent, Cornel Penescu este închis la Penitenciarul Mărgineni, unde ispăşeşte pedeapsa de trei ani de închisoare cu executare după ce a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în septembrie 2013. Pedeapsa a fost dispusă în dosarul în care omul de afaceri a fost găsit vinovat de faptul că i-a dat mită 50.000 de euro fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, pentru a obţine diverse servicii.

În octombrie 2013, omul de afaceri a fost din nou condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare în dosarul „mită la Garda Financiară”. În acest caz, el a fost găsit vinovat că le-a dat bani unor inspectori pentru a face un control superficial, astfel încât să nu constatarea neregulile existente şi să nu dea sancţiuni celor două firme controlate de Penescu, SC Muntenia Aliment SRL şi SC Onita SRL.

După condamnările din 2013, Cornel Penescu mai primit o pedeapsă definitivă, de la judecătorii instanţei supreme. Este vorba despre trei ani de închisoare cu suspendare, după ce a fost găsit vinovat că l-a plătit pe fostul arbitru Ionică Serea să ajute echipa FC Argeş într-un meci cu Steaua Bucureşti.

Cornel Penescu mai aşteaptă o sentinţă definitivă, de la Curtea de Apel Bucureşti, pe rolul căreia se află dosarul în care este acuzat, alături de fostul preşedintele al CJ Argeş, Constantin Nicolescu, de deturnare de fonduri PHARE de 900.000 de euro pentru patru unităţi şcolare. În primă instanţă, Penescu a fost condamnat la nouă luni de închisoare cu suspendare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS