7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul a adoptat cea de-a treia rectificare bugetară

Guvernul a adoptat cea de-a treia rectificare bugetară

(Foto: bizwiz.ro)
(Foto: bizwiz.ro)

Guvernul a adoptat astăzi cea de-a treia rectificare bugetară din acest an, informează b1.ro. A treia rectificare bugetară din acest an a fost aprobată în şedinţa Guvernului, prin derogare de la legea care interzice efectuarea a mai mult de două rectificări pe an şi nu mai târziu de 30 noiembrie.

Adoptarea rectificării a fost adoptată în contextul în care reprezentanții Consiliului Fiscal au criticat această măsură, afirmând că încalcă mai multe prevederi legale şi arată incapacitatea Guvernului de programare și execuţie a bugetului. De asemenea, reprezentanții Consiliului Fiscal au arătat că plata în avans a unor drepturi salariale nu va reduce presiunile pe bugetul pe 2015.

Potrivit Agenţiei de presă Radio România, rectificarea va fi pozitivă şi vine în urma excedentului bugetar înregistrat pe final de an. Astfel, Executivul intenţionează să acopere datorii bugetare către diverşi furnizori, acumulate ca arierate în bugetele spitalelor sau autorităţilor locale. De asemenea, rectificarea va acoperi şi o serie de cheltuieli pe care guvernul le va avea anul viitor pentru plata diferenţei salariale câştigate de mai multe categorii de bugetari în instanţă după reducerea de 25% din 2010.

Ministerul Justiţiei şi Parchetul vor beneficia împreună de peste 600 de milioane de lei, iar agricultura, transporturile şi educaţia de sume cuprinse între 140 şi 175 de milioane, toate pentru diverse drepturi salariale stabilite de lege sau câştigate în instanţe. Va primi bani în plus şi Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, peste 450 de milioane de lei, pentru plata despăgubirilor stabilite prin titluri executorii. Alte 726 de milioane de lei vor fi alocaţi primăriilor pentru achitarea datoriilor.

Potrivit ministrului delegat pentru Buget, pentru prima dată arieratele bugetului de stat şi ale bugetelor locale vor fi egale cu zero la sfârşitul anului, în timp ce deficitul bugetar se menţine în ţinta stabilită de 2,2 procente din Produsul Intern Brut. Vor mai fi alocate 73 de milioane la Apărare, pentru materiale, reparaţii şi echipamente militare. De cealaltă parte, va fi diminuat bugetul Ministerului Muncii – cu aproape cu aproape 850 de milioane de lei, cel al Ministerului Dezvoltării cu 660 de milioane şi cel al Ministerului Sănătăţii – cu peste 250 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS