11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePartidele proeuropene din R. Moldova intenţionează să formeze o nouă coaliţie de guvernare

Partidele proeuropene din R. Moldova intenţionează să formeze o nouă coaliţie de guvernare

La Chişinău, partidele proeuropene intenţionează să formeze o nouă coaliţie de guvernare, au anunţat liderii acestora. Partidele Liberal Democrat, Democrat şi Liberal au obţinut la alegerile parlamentare de duminică, împreună, 55 din cele 101 de mandate în deputat. În cealaltă tabără, Partidul Socialiştilor, formaţiunea care a obţinut cel mai mare număr de mandate, fiind votată, potrivit rezultatelor parţiale, de 20% dintre alegători, propune abandonarea parcursului european.

Liderii PLDM, PD şi PL au declarat că optează pentru formarea unei noi alianţe pro-europene. Potrivit preşedintelui Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, formaţiunea sa va opta în continuare pentru apropierea Republicii Moldova de UE, potrivit rador.ro.
„Am discutat şi cu domnul Marian Lupu şi cu domnul Mihai Ghimpu. Va trebui să stabilim când ne vedem, dar timpul este foarte scurt. Un răspuns clar către oameni trebuie să vină în zilele următoare”, a spus Vlad Filat.

La rândul său, liderul democrat Marian Lupu a subliniat că cetăţenii din Republica Moldova au ales să continue drumul european, iar preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a afirmat că cele trei partide sunt condamnate să guverneze împreună. În acelaşi timp, liderul socialiştilor, Igor Dodon, a anunţat că partidul său va insista asupra denunţării acordului de asociere cu UE.
„Noi nu vom face parteneriate cu partidele proeuropene. Dacă comuniştii vor fi gata să accepte propunerea noastră de denunţare a acordului de asociere cu UE, noi suntem gata să discutăm”, a declarat Igor Dodon.

La scrutinul de duminică au participat peste 55 de procente din cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova. Alianţa care se prefigurează la Chişinău ar fi cea de-a treia dintre formaţiunile proeuropene, după cele formate în urma alegerilor anticipate din 2009 şi 2010.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS