INS: Sosirile în unităţile turistice mai mari cu 6,5%Numărul sosirilor şi al înnoptărilor în structurile de primire turistică având funcţiuni de cazare au înregistrat, în primele zece luni ale anului în curs, creşteri cu 6,5% şi, respectiv, cu 5,4%, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2013, relevă datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna octombrie 2014, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, numărul sosirilor şi înnoptărilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat creşteri cu 9,9%, respectiv cu 2,5%, scrie Agerpres.

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2014 au însumat aproape 7,285 milioane, în creştere cu 6,5% faţă de cele din intervalul similar din 2013. Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în primele zece luni ale anului în curs 77,2%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 22,8%, ponderi apropiate de cele din perioada similară din 2013.

În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primare turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (77,2% din total turişti străini), iar din aceştia 85,7% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Sosirile în hoteluri deţin în primele zece luni din 2014 o pondere de 75% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică având funcţiuni de cazare. Faţă de perioada similară a anului trecut, numărul sosirilor în hoteluri în perioada de referinţă este în creştere cu 6,9%.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în primele zece luni din 2014 au însumat peste 17,684 milioane, în creştere cu 5,4% faţă de cele din perioada similară a anului trecut.

Din numărul total de înnoptări, 81,5% reprezintă înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2014, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 18,5%. În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (75,7% din total turişti străini), iar din aceştia 84,5% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Durata medie a şederii în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2014 a fost de 2,6 zile la turiştii români, iar la turiştii străini de două zile.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2014 a fost de 26,9% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 1,1 puncte procentuale faţă de acelaşi interval din 2013.

Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în primele zece luni din 2014 s-au înregistrat la hoteluri (33,8%), vile turistice (20,9%) şi la căsuţe turistice (19,7%).

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2014 de 7.258.900, în creştere cu 3,9% faţă de perioada similară din 2013. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (92,4%). Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, 59% provin din statele Uniunii Europene. Dintre statele Uniunii Europene, cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (29,4%), Bulgaria (23,9%), Germania (9,5%), Italia (7,0%), Polonia (6,4%) şi Austria (4,0%).


Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost, în primele zece luni, de peste 10,632 milioane, în creştere cu 8,2%, comparativ cu perioada similară din 2013. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 76,1% din numărul total de plecări.

Comparativ cu luna octombrie 2013, în octombrie 2014, la punctele de frontieră s-a înregistrat creştere atât la sosirile vizitatorilor străini, cu 17,6%, cât şi la plecările în străinătate ale vizitatorilor români, cu 11,4%. Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna octombrie 2014 au însumat 715.600, în creştere cu 9,9% faţă de cele din luna octombrie 2013.

Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în luna octombrie anul acesta 74,5%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 25,5%, ponderi apropiate de cele din luna octombrie 2013. În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (74,2% din total turişti străini), iar din aceştia 85,9% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Sosirile în hoteluri deţin în luna octombrie 2014 o pondere de 77,0% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare. Faţă de luna octombrie 2013, sosirile în hoteluri în luna octombrie 2014 sunt în creştere cu 9,7%.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna octombrie 2014 au însumat aproape 1,63 milioane, în creştere cu 2,5% faţă de cele din luna octombrie 2013. Din numărul total de înnoptări, înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în luna octombrie a acestui an 78,4%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 21,6%.

În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (72,7% din total turişti străini), iar din aceştia 85,6% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene. Durata medie a şederii în luna octombrie 2014 a fost de 2,4 zile la turiştii români şi de 1,9 zile la turiştii străini.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna octombrie 2014 a fost de 26,8% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 0,7 puncte procentuale faţă de luna octombrie 2013. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în luna octombrie 2014 s-au înregistrat la hoteluri (34,5%), hosteluri (18,9%), vile turistice (16,8%) şi la pensiuni turistice (15,3%).

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna octombrie 2014 de 717.600, în creştere cu 17,6% faţă de luna octombrie 2013. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (91,6%). Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, 61,3% provin din statele Uniunii Europene. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (33,0%), Bulgaria (23,8%), Germania (9,0%), Italia (7,3%), Polonia (4,7%) şi Austria (3,5%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna octombrie 2014 de 964.200, în creştere cu 11,4% comparativ cu luna octombrie 2013. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 73,9% din numărul total de plecări.Comenteaza acum

Alte stiri

28 februarie 2018

Ar putea apărea arbitri străini la meciurile din Liga I

Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a decis, în cadrul Adunării Generale de ieri, să permită venirea arbitrilor străini pentru partidele din play-off şi play-out, în urma unei inițiative a clubului FCSB. Pentru ca un meci să aibă „fluierași“ din ...

Sumarul ediției de marţi, 2 decembrie 2014

Actualitate

» Protest față de scumpirea poliței RCA
» Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că pagina de Facebook este spaţiu public, nu privat
» Compania Națională Aeroporturi București: Traficul aerian se desfăşoară în condiții normale de iarnă. Unele curse pot avea întârzieri
» 1 Decembrie sărbătorit cum se cuvine la Şimnicu de Sus
» Romanţa a fost, din nou, regină la Craiova
» Prognoza meteo pentru miercuri şi joi

Publireportaj

» Pelendava romană, descoperită la Mofleni

Local

» Olt: Piesa “Flecărelile femeilor”, pe scena Centrului Cultural “Eugen Ionescu”
» Prima zapadă la Severin
» Olt: Tomograf nou și modernizări la Spitalul Județean de Urgență Slatina
» Râmnicu Vâlcea: Pianista Ioana Lupaşcu pe scena Filarmonicii “Ion Dumitrescu”
» Mehedinţi: Utilajele au intervenit pentru deszăpezirea străzilor din Severin

Dolj

» Copiii cu boli psihice, umiliți de sistemul medical
» Bătaie de joc la „pomenile“ primăriei
» Iluminatul festiv din Bănie, mister de 60.000 de lei
» Centrul Istoric, pregătit pentru sosirea iernii
» Chermesa de la Bruxelles – Craiova Capitală Culturală Europeană – bani publici, interese private
» Firmele ar putea plăti mai mulți bani la stat din 2015
» A rămas fără permis după ce a avariat șase mașini pe bulevardul Dacia
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Festivalul Naţional de Teatru Studenţesc, la final
» Avansări în grad la ISU “Oltenia”
» Proteste împotriva scumpirii RCA
» Îmbulzeală la alimentele din bugetul local
» Centrul Istoric ar putea fi iluminat de sărbători
» Nici un craiovean nu a fost prins de poliţişti fără anvelope de iarnă
» Craiova: Evocări şi interpretări despre consecvenţa gândirii critice, la UCV
» Craiova: Ziua Naţională, sărbătorită la Electroputere Mall

Gorj

» Vestigii de 4.000 de ani găsite pe traseul viitoarei şosele de centură
» Şomerii au început să refuze locurile de muncă
» Amplu program de sărbători la Târgu Jiu
» Negocieri la Craiova pentru deszăpezirea drumurilor
» Gorj: Angajaţii Edilitara au ieşit la deszăpezit
» Gorj: Evidenţa Persoanelor îşi întrerupe programul
» Gorj: Discuţii pentru contractul colectiv de muncă la CEO
» Gorj: Mii de familii au solicitat ajutorul la încălzire
» Gorj: Muncă „la negru” la pizzerie

Sport

» Gorjenii caută reabilitarea în meciul din Cupă cu „şepcile roşii“
» Steaua, uită-te, ora ta se apropie!
» Un fotbalist, cel mai bun portar la un turneu de handbal
» Volei (m): SCM-U Craiova s-a impus cu 3-0 în Ungaria
» Fotbal – Trei alb-albaştri convocați pentru campania Euro 2015
» Un fotbalist, cel mai bun portar la handbal
» Fotbal – Nicolae Negrilă: Să dăm un gol mai mult ca ei!
» Atletism – Lotul României pentru CE de cros de la Samokov (Bulgaria)
» Săndoi: Steaua e puternică, dar putem s-o eliminăm
» Fotbal – Pantilimon, despre meciul cu Manchester City: Acum sunt sută la sută cu Sunderland
» Fotbal – Cristiano Ronaldo, jucătorul anului în viziunea publicaţiei engleze Four Four Two

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top