11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că pagina de Facebook este spaţiu public, nu privat

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că pagina de Facebook este spaţiu public, nu privat

Înalta Curste de Casaţie şi Justiţie a decis, în mod irevocabil, că profilul personal de Facebook, chiar dacă este accesibil unui număr restrâns de persoane, constituie spaţiu public, şi nu privat, potrivit Hotnews. Magistraţii au respins că nefondat recursul unui fost director din prefectura Mureş care a contestat o sancţiune primită de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării din cauza unei postări pe pagină personală de Facebook. Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie a pronunţat decizia irevocabilă pe 27 noiembrie, după o luna de amânare a pronunţării. În România cazul a constituit o premieră.

Curtea de Apel Târgu Mureş stabilise, într-o cauza judecată în contencios administrativ în ianuarie 2013, că pagină de Facebook este spaţiu public, nu privat.
Totul a pornit de la faptul că la început de 2012, în timpul protestelor împotriva guvernului Boc, Mircea Munteanu Nicolae, fostul director de cabinet al prefectului din Târgu Mureş, a postat pe pagină personală de Facebook un mesaj: „Arbeit macht frei – asta să înţeleagă protestatarii”.
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a sancţionat în februarie 2012, că urmare a autosesizarii Consiliului, cu amendă contravenţională în valoare de 1.000 de lei, pe motiv că „fapta constituie o propagandă naţionalistă care aduce atingere demnităţii umane şi creează o atmosfera degradantă, umilitoare şi ofensatoare îndreptată împotriva grupului de protestatari”. Munteanu a atacat hotărârea în instanţa, considerând-o nelegală din mai multe motive, invocând între altele şi faptul că pagină să de Facebook, unde a postat mesajul incriminat, ar fi spaţiu privat, nu public. Instanţa din Mureş i-a respins contestaţia fostului director de cabinet, iar acesta a mers la ICCJ unde a înaintat recurs.
Înalta Curte spune că: respinge recursul declarat de Munteanu Mircea Nicolae împotriva sentinţei nr.21 din 17 ianuarie 2013 a Curţii de Apel Târgu Mureş – Secţia a ÎI-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal că nefondat. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţa publică, astăzi 27 noiembrie 2014.

Curtea de Apel Târgu Mureş motiva astfel hotărârea pronunţată în ianuarie 2013: „Utilizarea în sine a afirmaţiei <într-un cadru public sau accesibil publicului cu ocazia exprimării unei opinii referitoare la o anumită categorie de persoane (protestatarii), provoacă fără nici un dubiu asocierea acesteia cu sentimente de dispreţ, repudiere, intoleranţă, aşa încât, reclamantul nu poate susţine că a acţionat fără vinovăţie. Pe de altă parte, nu pot fi reţinute nici susţinerile potrivit cărora prin postarea mesajului nu a urmărit lezarea demnităţii umane câtă vreme (…) utilizarea acestui slogan, asociat în conştiinţa populară cu ororile nazismului, dovedeşte intoleranţă acestuia faţă de drepturile civile ale protestatarilor, consecinţă fiind lezarea demintatii acestora”, se mai arată în decizia Curţii de Apel Târgu Mureş.

„Reţeaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate cu o căsuţa poştală electronică. Profilul sau personal pe Facebook chiar dacă este accesibil doar prietenilor adică unui grup restrâns de persoane, tot public este, oricare dintre <> putând distribui informaţiile postate de titularul paginii, aspecte pe care reclamantul le cunoştea”, se mai arată în decizia pronunţată de Curtea de Apel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS