12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiect oltenesc: Legea cărții

Proiect oltenesc: Legea cărții

Scriitorii olteni susțin nevoia unei legi a cărţii
Scriitorii olteni susțin nevoia unei legi a cărţii

La Drobeta Turnu Severin, în cadrul Festivalului „Sensul Iubirii“, s-a desfășurat colocviul-dezbatere „Piața cărții“, urmând ca toate propunerile discutate să se constituie într-un proiect, „Legea cărții“, pe care filiala Oltenia a Uniunii Scriitorilor o va înainta, după toate probabilitățile, conducerii Uniunii Scriitorilor pentru a se încerca legiferarea ei.

Dezbaterea cu tema „Piața cărții“ a reunit oameni de litere precum Gabriel Coșoveanu (președintele filialei Oltenia a Uniunii Scriitorilor), Ileana Roman (scriitoare, inițiatoarea Festivalului Național de Literatură „Sensul iubirii“ de la Severin, manifestare care a inclus și colocviul amintit), Tudor Nedelcea, Ioan Lascu, Nicolae Coande, Jean Băileșteanu, Florian Copcea, Emilia Mihăilescu, Viorel Mirea, Alex Drăghici, Nicu Covaci (Pancevo) și alții.

„Cărți-maculatură, în afara oricărui criteriu de valoare“

S-a dezbătut situația scriiturilor adunate în volume, criza prin care ele trec, la fel cum s-a pus în discuție fenomenul de discriminare între școala rurală și cea urbană.
Scriitoarea Ileana Roman a calificat situația cărții în România de astăzi, drept una „extrem de bizară și dăunătoare culturii, educației“, menționând necesitatea constituirii proiectului Legea Cărții. „Inițiativa mea a fost aceea ca în cadrul Festivalului «Sensul iubirii» să fie și o dezbatere cu tema «Piața cărții», dar în contextul colocviului am lansat ideea elaborării unui proiect de lege cu titlul «Legea cărții». Printre alții, l-am invitat special pe Tudor Nedelcea, deoarece știam că a publicat, în urmă cu câțiva ani, într-o carte, 12 propuneri în acest sens. El a dat citire celor 12 sugestii, apoi noi, scriitorii participanți la dezbatere, le-am comentat, am făcut și alte propuneri. Situația cărții în România de astăzi este extrem de bizară și dăunătoare culturii, educației: apar foarte multe cărți în afara oricărui criteriu de valoare, multă maculatură. Alt subiect a fost acela al circuitului cărții. Urmează ca noi, filiala Uniunii Scriitorilor din Oltenia, să întocmim un proiect de lege, să-l înaintăm Uniunii Scriitorilor, iar Nicolae Manolescu să facă diligențele necesare să devină lege în România. Trebuie relegiferat totul în România post decembrie 1989, de la înregistrarea editurilor până la distribuția cărții. Editurile trebuie să-și responsabilizeze selecția manuscriselor. Sunt edituri care nu au nici un angajat și publică orice, orice! De aici a apărut inflația de carte în România de astăzi. Și, cum spuneam, multă maculatură… Nici nu știu cum să cataloghez anumite volume, nu există termen de comparație“, a precizat Ileana Roman.
Cunoscuta scriitoare a oferit apoi detalii privind anomalia privind circuitul cărții în România, explicând că, de fapt, s-ar putea vorbi despre… necircuitul acestora. „Cărțile nu se mai văd de la o regiune la alta, chiar de la un oraș la altul. Doar la târgurile de carte mai vedem ce se publică în alte zone geo­grafice… Și nici târgurile de carte nu cuprind toate cărțile deoarece nu toate editurile își permit, financiar, să participe.
Cum spuneam, propunem reînființarea unui fel de centru de achiziție a cărții, așa cum era pe vremuri. Acest centru consulta bibliotecile, librăriile și pe baza sugestiilor acestora se întocmeau planurile editoriale, inclusiv tirajele și apoi se publicau cărțile. Și apoi acestea se distribuiau în toată țara. Este o idee… Ceva ar trebui făcut de urgență. Acum este o dezorganizare de nedescris… Ducem cărți la vreun depozit de carte, iar recuperarea banilor din vânzarea cărților devine aproape imposibilă. Nu mai există nici o siguranță… În afară de editurile importante din România, cum ar fi Polirom, Humanitas – care au rețele proprii de distribuție – restul sunt lăsate de izbeliște. Și sunt multe alte probleme care ar trebui legiferate printr-o lege. De exemplu, protecția cărții. Așa cum există protecția produselor care se vând în magazine, așa trebuie să existe și în domeniul cărții. Ar trebui însă ca mai multe voci să ridice de urgență această problemă, aceea a publicării și a circuitului cărților în România. Acum este o situație anormală“, a adăugat Ileana Roman.

„Discriminare ordinară între școala urbană și cea rurală“

Subiectul a fost comentat și de scriitorul și editorul Tudor Nedelcea. „În volumul «Cartea, a câta putere în stat?» am publicat încă din anul 1999, 12 remedii pentru criza culturii scrise… Legea cărții este absolut necesară, sub toate aspectele ei. Un exemplu: editurile sunt obligate să trimită zece exemplare din tiraj către Bibilioteca Națională. Prin lege, se prevede gratuitatea transportului cărților la Bibilioteca Națională, dar Poșta română taxează transportul! Poșta a emis instrucțiuni care anulează o lege în România! La cele spuse de scriitoarea Ileana Roman, aș adăuga și necesitatea bugetării bibliotecilor comunale, care să poată și ele achiziționa cărți necesare elevilor din mediul rural. Asta s-ar putea face cu sprijinul metodologic al bibliotecilor județene. Azi asistăm la un fel de discriminare ordinară între școala urbană și cea rurală. În județul Mehedinți, au fost desființate majoritatea bibliotecilor comunale. Inadmisibil!“, a precizat scriitorul.
Toate propunerile discutate la dezbaterea de la Drobeta Turnu Severin vor constitui un proiect, Legea cărții, pe care filiala Oltenia a Uniunii Scriitorilor o va înainta, după toate probabilitățile, conducerii Uniunii Scriitorilor. În altă ordine de idei: anul acesta, prin Legea nr. 81 din 24 iunie, s-a hotărât declararea zilei de 23 aprilie Ziua Cărții în România, dar această lege nu are legătură cu proiectul Legea Cărții.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS