20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCei mai buni jurnaliști din România, premiați

Cei mai buni jurnaliști din România, premiați

Două concursuri importante pentru breasla jurnaliștilor din România și-au desemnat săptămâna aceasta câștigătorii. Scopul competițiilor este de a demonstra că se mai poate face jurnalism de calitate în România de astăzi și de a susține jurnalismul narativ și scrierile de non-ficțiune.

Superscrieri

Premiile Superscrieri este o competiție care promovează jurnalismul narativ și scriitura creativă despre oameni, evenimente și momente reale. Acest concurs și-a desemnat câștigătorii miercuri seară, la cele cinci categorii de concurs. Pentru „Reportaj“, premiul juriului a mers la RISE Project, pentru misiunea publică pe care echipa a urmat-o în activitatea ei, iar locul I a fost ocupat de Lina Vdovîi (Casa Jurnalistului), cu reportajul „Transnistria. Republica Torturii. La categoria „Potret“, locul I a mers la Sintia Radu (Esquire), pentru materialul „Dincolo de ceață“, iar la „Eseu“, premiul cel mare a fost luat de materialul „Amurgul secolului Beligan“, semnat de Cristian Delcea (Adevărul). Categoria „Opinie“ a fost câștigată de Anca Simina (Gândul), cu comentariul „Țara din capul lor“ , și, nu în ultimul rând, cel mai bun fotoreportaj a fost declarat „Young Mothers“, realizat de Ioana Cîrlig.

Tânărul Jurnalist al Anului

O altă competiție importantă pentru jurnaliști a fost Tânărul Jurnalist al Anului. Aici, jurnaliștii cu vârste de până în 35 de ani au concurat pentru premii la patru categorii de concurs. La „Justiție și stat de drept“, premiul a mers la Victor Cozmei (Hotnews.ro), pentru materialul „România, Raiul avocaților condamnați penal. Câteva cazuri emblematice cu avocați condamnați definitiv, dar care pledează în continuare în instanță. Ce zice Baroul în cazul Florin Costiniu“ a fost câștigată de Andreea Pavel (Info Sud-Est, Costanța), cu articolul „Inconștiență și ipocrizie! Statul român nu mai supraveghează iazurile de steril de la Baia, unde se procesa cuprul extras din mina Altân Tepe“.
Pentru „Economie“, Roxana Pricop (Ziarul Financiar) a câștigat locul I cu „România are nevoie de 2.300 angajați plătiți de trei ori mai bine decât în Polonia pentru a supraveghea un sistem financiar de șase ori mai mic“ a mai luat încă un premiu pe lângă cel de la Superscrieri, cu materialul „Raiul Imobiliar RA-APPS. Ce n-a văzut premierul: Gândul a găsit pe lista lui Ponta 28 de erori“, înscris la categoria „Actualitate internă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS