17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCOTAR participă la protestul din 2 decembrie la adresa ASF

COTAR participă la protestul din 2 decembrie la adresa ASF

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) își exprimă indignarea cu privire la lipsa de implicare a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în respectarea drepturilor și intereselor asiguraților și își anunță, alături de Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI), participarea la acțiunea de protest față de ASF organizată în data de 2 decembrie.
“În cursul întâlnirii avute cu reprezentanții ASF, le-am atras atenția că răbdarea transportatorilor s-a terminat. Dacă nu vor interveni în mod prompt și autentic pentru a ne  proteja în calitate de asigurați, vom declanșa acțiuni de protest în toată țara. Începem pe 2 decembrie alături de ASSAI”, a declarat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.
Reamintim că anul acesta, COTAR a avut o întâlnire cu reprezentanții ASF cărora le-a atras atenția asupra problemelor tot mai numeroase cu care se confruntă transportatorii români. Acestea nu numai că nu și-au găsit rezolvarea, dar s-au și acutizat. Iată-le pe cele mai importante:
– Majorarea continuă a primei RCA pentru transportatorii români a condus la o valoare prohibitivă a acesteia;
– Despăgubirile acordate de societățile de asigurări sunt efectuate de către inspectori de daune care emit în mod deliberat soluții tehnice incorecte, dar care implică costuri reduse de despăgubire din partea societăților de asigurări;
– Subevaluarea plăților de despăgubire din partea societăților de asigurări face imposibilă efectuarea unor reparații care să asigure siguranța în trafic a autovehiculelor;
– Plata cu mare întârziere a despăgubirilor în afara termenului legal are ca efect blocarea mașinilor în service și implicit a activității de transport;
– Rezoluțiile primite de la ASF la reclamațiile înaintate avantajează de fiecare dată și exonerează răspunderea societăților de asigurări;
– Transportatorii români își exprimă totodată nemulțumirea cu privire la noua Normă RCA recent adoptată de ASF, care permite societăților de asigurări subevaluarea daunelor totale și limitează valoarea costurilor de reparații, ceea ce pune în mare pericol activitatea de transport.
“Noua normă RCA protejează mai degrabă interesele financiare ale societăților de asigurări, motiv pentru care solicităm de urgență abrogarea acesteia. Considerăm că vina majoră a acestor dezechilibre și probleme specifice întregii piețe de asigurări aparține tocmai instituției care ar fi trebuit să vegheze la protejarea asiguraților români și asupra modului de funcționare a sistemului de asigurări private din România”, atrage atenția Ștefanescu.
„Dacă ASF nu va demara discuţii cu privire la solicitările COTAR în cel mai scurt timp, Confederația va anunța în perioada următoare calendarul de protest la nivel național al transportatorilor din România, şi vom solicita ca la aceste acţiuni să protestăm cu toate utilajele asigurate (autoturisme, autobuze, microbuze, autocare, camioane) de aceştia.
Considerăm că  ASSAI, membru COTAR, a ilustrat în mod fidel tabloul sumbru al problemelor cu care se confruntă și transportatorii din România, de aceea ne anunțăm susținerea și ne alăturăm acestei prime manifestații din 2 decembrie”, se arată într-un comunicat COTAR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS