15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCSM decide astăzi suspendarea Alinei Bica din magistratură

CSM decide astăzi suspendarea Alinei Bica din magistratură

Alina-Bica-2

Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întruneşte, azi, pentru a decide suspendarea Alinei Bica din magistratură şi pentru a lua act de demisia acesteia de la DIICOT. Suspendarea din magistratură va fi dezbătută ca urmare a arestării acesteia în dosarul despăgubirilor aprobate pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro.

Bica şi-a înaintat, vineri, demisia de la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi din funcţia de procuror al Direcţiei, au declarat, sâmbătă, surse oficiale. Demisia a fost trimisă procurorului general al României, Tiberiu Niţu.

Alina Bica a fost arestată preventiv, sâmbătă dimineaţă, printr-o decizie luată de instanţa supremă. Bica este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu despăgubirile aprobate în 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat cu 61 de milioane de euro. Şefa DIICOT era atunci secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru al comisieri din ANRP care a aprobat despăgubirile.

În 2011, pe când era secretar de stat la Ministerul Justiţiei, Alina Bica a făcut parte din Comisia centrală pentru stabilirea despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor.

Potrivit unui comunicat al DNA, Comisia l-a despăgubit ilegal pe omul de afaceri Stelian Gheorghe cu 90 de milioane de euro, deşi terenurile pe care le revendica valorau doar 30 de milioane de euro. Stelian Gheorghe, zis Stelu, un apropiat al foştilor soţi Elena Udrea şi Dorin Cocoş, cumpărase drepturile litigioase pentru terenurile respective.

Potrivit unor surse judiciare, Stelu i-a dat lui Dorin Cocoş 10 milioane de euro ca să îl ajute să obţină despăgubirea. El a recunoscut tot în faţa procurorilor şi aşa a reuşit să scape de arest. Este anchetat doar sub control judiciar.

Potrivit aceloraşi surse, şefa DIICOT, Alina Bica, ar fi primit un teren de 5000 de metri pătraţi pe malul Lacului Sangov. O apropiată a Alinei Bica ar fi cumpărat terenul de la prima soţie a lui Dorin Cocoş, Olguţa Chiriac.

Aceeaşi măsură de arest preventiv a fost luată pentru , Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, care au făcut parte, şi ei, din comisia care a acordat despăgubirile, şi cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nuţiu. Cei trei sunt acuzaţi tot de abuz în serviciu.

Elena Bica a fost fotografiată, în februarie anul acesta, la Paris, alături de Elena Udrea.  Cele două se aflau la shopping, iar fotografiile au fost făcute publice în urmă cu câteva săptămâni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS