10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateANRE cere Guvernului amânarea liberalizării preţului la gaze pentru CET-uri

ANRE cere Guvernului amânarea liberalizării preţului la gaze pentru CET-uri

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) cere Guvernului să aprobe urgent o ordonanţă prin care să includă CET-urile în rândul consumatorilor reglementaţi de gaze începând cu 1 ianuarie 2015. În acest fel va fi evitată scumpirea cu până la 40% a energiei termice, potrivit digi24.ro. Dacă nu se va întâmpla acest lucru termocentralele vor trebui să cumpere gaze de pe piaţa liberă şi deci, la un preţ mai mare.
ANRE şi unele companii private au cerut Departamentului pentru Energie să amâne cu cel puţin un an liberalizarea preţurilor pentru centralele de cogenerare care produc energie termică pentru populaţie şi ca acestea să fie considerate, în ceea ce priveşte tarifele, consumatori casnici.
De asemenea, mai multe companii private solicită amânarea liberalizării preţurilor pentru consumatorii industriali, categorie din care fac parte şi CET-urile.

Amânarea parţială sau totală a liberalizării pentru consumatorii industriali necesită o aprobare prealabilă a Comisiei Europene. Calendarul de liberalizare presupune creşteri trimestriale ale preţului gazelor din producţia internă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS