11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞeful observatorilor Parlamentului European: Ucrainenii au votat pentru pace şi Europa

Şeful observatorilor Parlamentului European: Ucrainenii au votat pentru pace şi Europa

O democrație mai puternică şi o „alegere strategică pentru pace şi Europa” a fost mesajul transmis de poporul ucrainean cu ocazia alegerilor parlamentare de duminică, a spus Andrej Plenkovic (EPP, Croaţia), șeful delegaţiei Parlamentului European, în cadrul conferinţei de presă a observatorilor internaționali, ținută luni la Kiev. „Evaluarea noastră este foarte favorabilă. Alegerile au avut loc în conformitate cu standardele internaționale”, a mai menţionat acesta.
Deputaţii în Parlamentul European au observat că poporul ucrainean a votat cu un simţ al mândriei şi o puternică conștiință civică.
„În ciuda situației extrem de dificile din țară, a anexării ilegale a Crimeii de către Rusia şi a agresiunii hibride împotriva Ucrainei, guvernul şi autoritățile electorale au reușit să organizeze foarte bine aceste alegeri, într-o manieră pașnică şi ordonată”, a evidențiat Plenkovic.
El a felicitat poporul ucrainean şi deputații nou aleși, pentru alegerea unei „orientări europene clare”. A spus că deputaţii europeni aşteaptă constituirea noii Rade şi formarea noului guvern care va avea „o puternică agendă europeană”.
„Uniunea Europeană şi, cel mai important, Parlamentul European sunt alături de Ucraina, gata să sprijine şi să îndrume procesul de implementare Acordului de Asociere. Ucraina are nevoie de ajutorul UE, iar UE va oferi Ucrainei acest ajutor.” a spus dl. Plenkovic, care este de asemenea preşedintele delegaţiei Parlamentului European pentru cooperare parlamentară cu Ucraina.
Delegaţia Parlamentului European de observatori ai alegerilor este formată din 14 membri, din nouă țări UE, reprezentând toate grupurile politice din Parlament. În ziua alegerilor, au asistat la deschiderea votului, au urmărit procesul de votare şi numărarea voturilor, în Kiev, Odessa, Harkov, Dnipropetrovsk şi Cherkasy.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS