10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO româncă operată în Germania a câștigat în instanță dreptul la despăgubire din partea CNAS

O româncă operată în Germania a câștigat în instanță dreptul la despăgubire din partea CNAS

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene s-a pronunţat în favoarea unei românce din Sibiu care a fost nevoită să-şi plătească o intervenţie chirurgicală făcută în Germania, cu toate că, potrivit legii, ar fi trebuit să fie rambursată de stat.
Întrucât în ţară nu a putut să urmeze tratamentul corespunzător, pacienta aşteaptă ca statul român să-i returneze banii pe care i-a plătit în Germania pentru tratament.

Elena Petru suferea de afecţiuni vasculare şi a mers să se trateze la un spital de specialitate din Timişoara, unde medicii au decis să o opereze pe cord deschis. Pacienta a observat însă că unitatea sanitară nu dispunea de medicamentele şi materialele medicale de primă necesitate. Având în vedere faptul că operaţia era dificilă, s-a hotărât să se opereze în Germania şi a solicitat Casei de Asigurări de Sănătate din Sibiu să suporte costul intervenţiei care atingea valoarea de 18.000 de euro. Cererea pacientei a fost însă respinsă pe motivul că raportul medicului nu demonstra că operaţia nu poate fi efectuată într-un timp rezonabil în România.
Ca urmare, femeia a acţionat în instanţă Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate din Sibiu, precum şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. La rândul lor, magistraţii Tribunalului Sibiu care trebuiau să judece cazul au solicitat Curţii de Justiţie a Uniunii Europene să decidă dacă statul român era obligat să restituie cheltuielile medicale plătite de femeia bolnavă. Curtea de Justiţie a UE a stabilit că pacienta româncă are dreptate, potrivit B1 TV.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS