11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateContinuă audierile în dosarul „Şova”

Continuă audierile în dosarul „Şova”

Complexul Energetic Rovinari
Complexul Energetic Rovinari

Direcţia Naţională Anticorupţie(DNA) a continuat, în cursul zilei de ieri, audierile în celebrul dosar „Şova”, în care sunt anchetaţi fostul ministrul al Transporturilor, Dan Şova, actualul manager al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, şi Dumitru Cristea, fostul director al CE Turceni.

Ancheta vizează încheierea unor contracte dubioase de asistenţă juridică, de către fostele complexuri energetice din Oltenia, beneficiar fiind Casa de avocatură „Şova”. Prejudiciile estimate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt uriaşe. Joi a fost audiat la DNA vicepreşedintele PNL, Teodor Atanasiu, fost preşedinte al AVAS şi actual senator. Atanasiu a dat explicaţii în dosarul termocentralelor Turceni şi Rovinari. Este vorba despre procesul prin care Rovinari şi Turceni au trecut din patrimoniul Ministerului Economiei în cel al AVAS. „Am fost chemat în calitate de martor într-un dosar în care fosta societate de închidere de mine trebuia să devină acţionară la complexele energetice Turceni şi Rovinari. Era o lege prin 2005 care prevedea că această societate trebuia să devină acţionar la Turceni şi Rovinari. Societatea nu a apucat să devină acţionar până în 2007 la Turceni şi Rovinari, între timp intrând in insolvenţă. Lichidatorul a cerut complexelor energetice sumele de bani datorate. Acum am înţeles că este un dosar de cercetare, de ce nu s-au făcut demersurile să devină acţionar, de ce s-au plătit sumele respective. Eu le-am spus ceea ce am fost întrebat, cum se luau deciziile, care era mecanismul de acordare a mandatelor celor din AGA şi din Consiliul de Administraţie şi care erau procedurile. Din punctul meu de vedere, este încă un caz foarte elocvent despre cum statul se complică să-şi mute banii dintr-un buzunar în altul. Adică o societate cu capital sută la sută de stat, cea de închidere de mine, să devină acţionar la o societate la care statul era acţionar”, a afirmat Teodor Atanasiu la ieşirea de la audieri.

Şova, Ciurel şi Cristea, urmăriţi penal

Firma de avocatură Şova şi Asociaţii a obţinut onorarii şi comisioane importante pentru a derula toate formalităţile în circuitul datoriilor dintre ICM şi fostele complexuri energetice. Potrivit DNA, Dan Şova ar fi făcut demersuri pe lângă foştii şefi ai Complexurilor Energetice de la Rovinari şi Turceni pentru a obţine contractele de asistenţă juridică. De precizat că procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de Dumitru Cristea, fost manager al unităţii energetice Turceni, și ordonator de credite al complexului, în sarcina căruia s-au reținut cinci infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată. Suma totală, reprezentând folos necuvenit în favoarea Casei de avocatură „Șova și Asociații”, ca urmare a contractelor de asistență juridică încheiate cu cele două complexe energetice, este estimată la valoarea de peste 3,4 milioane de lei. Fostul ministrul al Transporturilor, Dan Şova, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu. La rândul său, directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, este anchetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru un prejudiciu de 84 milioane lei în acelaşi dosar.
Laurenţiu Ciurel a fost pus sub acuzare pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, fapte sâvârşite în perioada când a fost director al Complexului Energetic Rovinari.

Conform DNA, Laurenţiu Ciurel este acuzat, printre altele, că a încheiat, cu firma de avocatură a lui Dan Şova, în 2007, un contract de asistenţă juridică ce avea ca obiect consultanţa în ceea ce priveşte încheierea contractelor de finanţare şi execuţie a instalaţiilor de desulfurare şi de alte servicii în mai multe domenii. Contractul ar fi fost modificat cu trei acte adiţionale, prin care s-a suplimentat valoarea iniţială de 280 de mii de lei, cu peste 1,2 milioane de lei, prin încălcarea dispoziţiilor legale. Ciurel a declarat că prejudiciul estimat de procurorii DNA a ajuns tot la stat şi că este sigur, în procent de 99%, că nu va fi trimis în judecată.


Editor: Anca Dumitraşcu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS