11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Cartea de weekend

IonJianu_36deInterviuri_COPERTA_02.indd

„Strigături peste ocean de la Washington la Craiova“
de Ion Jianu – Editura Eikon

La Editura Eikon din Cluj a apărut cartea de interviuri „Strigături peste ocean de la Washington la Craiova. Dialoguri despre literatută și artă“ semnată de Ion Jianu (publicist, Gazeta de Sud), cu o prefață de Adrian Cioroianu. Volumul va fi lansat la Târgul internațional de carte „Transilvania“ de la Cluj-Napoca, sâmbăta viitoare, 11 octombrie, în prezența editorului Valentin Ajder (Eikon) și a autorului. Cartea cuprinde 36 de interviuri cu scriitori, regizori de film și actori români, majoritatea acestor dialoguri fiind publicate, parțial, în cotidianul Gazeta de Sud.

Întrebări care merită puse, oameni care merită întrebați

„Strângerea acestor 36 de interviuri între copertele de carte nu arată numai prețuirea pentru oamenii cu care domnul Jianu s-a întâlnit la un moment dat – ci și grija pentru ca mesajul acestora să prindă un vehicul al tiparului care să le imortalizeze, pe cât posibil (…). Peste ani, unele dintre ele cu siguranță își vor arăta relevanța și vor dovedi că, în ciuda aparentului haos, în România de azi au fost și există în continuare oameni care merită ascultați. Pe «lista lui Jianu» de aici se află, așadar, 36 de personaje – unele mai cunoscute, altele mai puțin notorii. Sunt unele cunoscute la nivel mondial – precum distinsul actor, cu origini băileștene, Marcel Iureș, sau, la alt pol, regretata poetă Nina Cassian, a cărei moarte în România a trecut ca un fapt divers, dar care în marea presă occidentală a fost marcată așa cum se cuvenea (revista britanică The Economist, care este poate cel mai serios și mai larg consultat săptămânal quality din lume, i-a dedicat poetei românce, într-o ediție, celebra sa pagină necrolog); alte personaje au plecat din România (ba chiar și din Oltenia!) și trăiesc acum (și scriu) în lumea largă, ducând sensibilitatea românească spre alte graiuri și spre alte orizonturi – precum Carmen Firan sau Andrei Codrescu; alte personaje, precum actorul Dan Puric, sunt aparent ultraprezente pe scena de idei și de gesturi a națiunii, până într-acolo încât te întrebi dacă le-a mai rămas ceva interesant de spus; unele personaje sunt glorii «locale», cu care oltenii se mândresc, și care sunt demult faimoase în țară – precum artiștii Oana Pellea și Tudor Gheorghe sau animatorul cultural (cu o experiență de decenii și cu o energie mereu nouă) și intelectualul Florea Firan –, iar alții sunt olteni pe care îi știu doar cei «inițiați» într-ale scrisului – precum părintele-scriitor Mihalache Tudorică, despre care nu pot scrie decât admirativ, cunoscându-l eu însumi (…)
Câtă vreme cei din specia noastră vor mai găsi timp și dispoziție pentru un schimb de idei, interviul ca gen publicistic nu va dispărea. Peste ani, nepoții nepoților noștri vor deschide un volum precum cel de față – deja atins atunci de patina timpului – și vor vedea, poate cu surpriză, că românii trăitori prin anii 2010-2014, sau măcar unii dintre ei, erau oameni cu mult mai interesanți decât s-ar fi putut bănui la o privire fugară. Domnule Ion Jianu, felicitări pentru că ne-ați reamintit acest adevăr – pe cât de elementar pe atât de des uitat!“, Adrian Cioroianu (din prefața cărții).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS