12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOlt: 130 de medici de familie beneficiază de sporuri pentru activitate în mediul rural

Olt: 130 de medici de familie beneficiază de sporuri pentru activitate în mediul rural

Medicii de familie care lucrează în mediul rural primesc un așa-numit "spor de zonă"
Medicii de familie care lucrează în mediul rural primesc un așa-numit „spor de zonă” (Foto: economica.net)

O situaţie întocmită de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt relevă faptul că 130 de medici de familie care lucrează în mediul rural primesc un „spor de zonă”, scriu jurnaliştii de la Gazeta Nouă. Cuantumul acestui spor, pe care medicii îl primesc pe lângă bugetul alocat de CAS Olt, prin contractul anual, variază în funcţie de problemele întâmpinate de cadrul medical.  „În vederea asigurării furnizării de servicii medicale în asistenţa medicală primară, în anul 2014 au fost încheiate 240 de contracte, din care 93 în mediul urban şi 147 în mediul rural. Din cei 147 de medici care îşi desfăşoară activitatea la ţară, nu mai puţin de 130 primesc sporul de rural”, a precizat Constanţa Florea, purtătorul de cuvânt al CAS Olt.

Valoarea „sporului de zonă” se calculează în funcţie de regiunea în care medicul îşi desfăşoară activitatea, distanţa cabinetului faţă de o unitate de primire urgenţă, starea drumului, aprovizionarea cu apă curentă, căldură, numărul de locuitori şi nivelul socio-economic al populaţiei deservite. Pe baza acestor indicatori se acordă un punctaj, iar numărul de puncte aferent acestor servicii se transformă în sume care se adaugă la valoarea finală de contract.

În 2014, bugetul alocat medicinei primare din judeţul Olt este mai mare decât în 2013 cu peste opt miliarde de lei vechi. Dacă în 2013 bugetul de care a beneficiat medicina primară a fost de 26.344.360 lei, în 2014 valoarea contractului este de 27.153.000 lei. Potrivit purtătorului de cuvânt al CJAS Olt, aceste sume destinate medicinei primare nu includ însă şi rectificările bugetare care au loc an de an în sistemul de sănătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS