17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDinel Staicu, cinci ani de pușcărie pentru mituirea unei judecătoare

Dinel Staicu, cinci ani de pușcărie pentru mituirea unei judecătoare

Curtea Supremă l-a condamnat, ieri, la cinci ani de închisoare cu executare, pe omul de afaceri craiovean Dinel Staicu, acuzat că a mituit un complet de judecată de la Curtea de Apel București cu peste 600.000 de euro pentru a-l scăpa de o pedeapsă de șapte ani de pușcărie. Dinel a reușit să scape de cei șapte ani de pușcărie, însă s-a ales cu cinci ani de închisoare într-un dosar de dare de mită și, în plus, a „tras“ după el și trei judecătoare de la Curtea de Apel București.

În urmă cu trei ani și jumătate, mai exact pe 4 aprilie 2011, omul de afaceri Dinel Staicu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la şapte ani de puşcărie în dosarul devalizării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR). În același dosar au mai fost condamnați și Ion Popescu, fostul director al BIR, Radian Răceală, şi Viorica Duţu, foşti funcţionari BIR. Dacă Dinel Staicu şi Popescu au primit câte şapte ani de închisoare, Radian Răceală a primit cinci ani, în timp ce Viorica Duţu a fost condamnată la patru ani de închisoare cu suspendare. După sentinţa Curţii de Apel Bucureşti, Dinel Staicu nu a fost încarcerat imediat pentru că, între timp, îşi schimbase numele în Dinel Nuţu şi plecase din ţară. A fost prins în Ungaria, extrădat şi încarcerat la sfârşitul lunii aprilie. Între timp, Judecătoria Sector 2 Bucureşti, pe rolul căreia se afla dosarul „Transgaz“, a emis atunci pe numele lui Dinel Nuţu un mandat de arestare preventivă, mandat care a fost pus în executare pe 30 aprilie, după ce inculpatul a fost extrădat din Ungaria.
După încarcerare, condamnatul Dinel Nuţu a început demersurile pentru a ieşi din puşcărie şi a început să „tragă sforile“ pentru anularea hotărârii instanţei. Dinel a formulat la Curtea de Apel București o contestație în anulare, care i-a fost admisă pe 22 februarie 2012. Completul de judecată a invocat autoritate de lucru judecat (o persoană nu poate fi judecată de două ori pentru aceeaşi faptă, chiar dacă i se acordă o nouă încadrare juridică) și, în consecinţă, a desfiinţat şi sentinţele instanţelor inferioare, respectiv a Judecătoriei Sector 4 Bucureşti şi a Tribunalului Bucureşti, au încetat procesul pornit împotriva lui Dinel Nuţu pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată şi au anulat mandatul de executare a pedepsei de şapte ani de închisoare. Astfel, după trei condamnări succesive date de trei instanţe diferite, Dinel Nuţu a reuşit să scape de cei şapte ani de puşcărie. Ulterior, Dinel și-a schimbat din nou numele, revenind la Staicu.

Fapte de corupție la Curtea de Apel București

În februarie 2012, după admiterea contestației în anulare formulate de Dinel, procurorii DNA au fost surprinşi de hotărârea instanţei şi au explicat atunci pentru GdS că nu putea fi vorba de autoritatea de lucru judecat în cazul lui Dinel Staicu, între cele două dosare nefiind nici o legătură. Procurorii anticorupție au încercat să-și dea seama cum a reușit condamnatul Dinel să scape de cei șapte ani de pușcărie și au descoperit o serie de fapte de corupție, printre „protagoniști“ aflându-se chiar Dinel Staicu, fratele acestuia, dar și o magistrată de la Curtea de Apel București. Anchetatorii au stabilit că, în cursul lunii februarie 2012, Veronica Cîrstoiu, judecătoare la Curtea de Apel București – Secția I Penală, a primit prin inculpata Adriana Dascălu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunţa, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului de judecată, admiterea contestaţiei în anulare formulate de Dinel Staicu. Procurorii au stabilit că banii au ajuns la judecătoare prin intermediul lui Marian Staicu, fratele lui Dinel, dar şi a altei inculpate din acest dosar, Ioana Popescu. Ulterior, judecătoarea Cîrstoiu şi colegii săi s-au pronunţat în favoarea lui Dinel Staicu, anulând pedeapsa definitivă de şapte ani de închisoare dată lui Dinel Staicu tot de Curtea de Apel Bucureşti. Pentru a ascunde originea ilicită a celor 630.000 de euro, judecătoarea Cîrstoiu a determinat-o pe sora sa să schimbe o parte din banii primiţi sub formă de mită, apoi, în septembrie 2012, a cumpărat pe numele surorii sale un apartament în Bucureşti, la preţul de 636.642,8 lei.

Dinel face cinci ani de pușcărie

În august 2013, Dinel Staicu și Ioana Popescu au fost arestați preventiv, iar după încheierea cercetărilor, fraţii Dinel şi Marian Staicu, magistrata Veronica Cîrstoiu, fiul acesteia, Florin Cergan, dar şi Adriana Dascălu, Lucian Băgia, Giorgel Zgăbei, Ioana Popescu şi Marilena Cucianu au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie, cum ar fi luare de mită, trafic de influență, complicitate la trafic de influență, instigare la spălarea banilor, dare de mită sau cumpărare de influență. Cinci dintre cei nouă inculpați – Dinel şi Marian Staicu, Ioana Popescu, Adriana Dascălu şi Giorgel Zgăbei – şi-au recunoscut faptele pentru a avea parte de pedepse mai blânde, iar, pe 8 mai, au fost condamnați de Curtea de Apel Constanța. Dinel a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare, Ioana Popescu – la un an şi patru luni de închisoare, iar Marian Staicu şi Adriana Dascălu au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Giorgel Zgăbei, ultimul dintre cei cinci inculpaţi, a primit o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare.
A urmat apelul, iar, ieri, Curtea Supremă a hotărât să-i mărească pedeapsa lui Dinel Staicu la cinci ani de pușcărie, pedeapsă din care se scade arestul preventiv de pe 13 august 2013 și până ieri. De asemenea, Ioana Popescu s-a ales cu o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare, din care se scade arestul preventiv, de pe 13 august 2013 la zi. Ceilalți trei inculpați au rămas cu pedepsele date de Curtea de Apel Constanța. Hotărârea Curții Supreme este definitivă.
Restul inculpaților care nu și-au recunoscut faptele – Veronica Cîrstoiu, Florin Cergan, Marilena Cucianu și Lucian Băgia – sunt judecați în continuare de magistrații Curții de Apel Constanța.

Judecătoarele penale

Cercetările făcute de procurorii DNA au ajuns, în final, și la judecătoarele care i-au anulat pedeapsa lui Dinel. Este vorba de magistratele Liliana Bădescu, Dumitriţa Piciarcă şi Veronica Cîrstoiu, acuzate în alt dosar penal de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi fals intelectual.
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut că cele trei judecătoare au… falsificat decizia penală nr. 381/22.02.2012, în care a fost admisă contestaţia în anulare formulată de Dinel Staicu. Mai exact, anchetatorii au constatat că cele două hotărâri judecătoreşti în care Dinel ar fi fost condamnat pentru aceleași fapte… nu privesc nici pe departe aceleaşi fapte penale. Mai exact, faptele din cele două dosare au fost comise în perioade de timp diferite (iulie 1999 – februarie 2000, respectiv 10 ianuarie 2001 – martie 2002), au primit încadrări juridice diferite și priveau activități de serviciu desfășurate în mod nelegal în cadrul unor societăți comerciale diferite BIR şi Banca Populară RICH BANK, singura legătură dintre cele două cauze fiind cea a inculpatului Dinel Staicu. Procurorii DNA au reţinut că, în hotărârea dată, cele trei judecătoare au atestat fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului, pentru că au consemnat, în mod nereal, că obiectul dosarelor penale luate în considerare la invocarea autorității de lucru judecat a avut la bază aceeași sesizare, cu același conținut, aceeași situație de fapt, același prejudiciu, aceleași părți, aceleași societăți comerciale, același probatoriu şi aceeași parte civilă.
„Cu același prilej, inculpatele și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin aceea că au desființat, în mod ilegal, trei hotărâri judecătorești și că au anulat mandatul de executare a pedepsei de şapte ani de închisoare emis pe numele lui Staicu Dinel. Acest lucru a avut drept consecință obținerea unui folos necuvenit de către acesta din urmă, prin exonerarea de executare a unei pedepse privative de libertate și de plata despăgubirilor civile în cuantum de 18.839.684 de lei către Banca Internațională a Religiilor SA, prin lichidator judiciar“, au precizat reprezentanţii DNA. Cele trei magistrate au fost trimise în judecată în aprilie, anul acesta, dosarul fiind pe rolul Curții de Apel București.

11 ani de puşcărie

În decembrie 2013, magistrații Judecătoriei Sector 2 București l-au condamnat pe Dinel Staicu la 11 ani de puşcărie în dosarul fraudării Transgaz SA Mediaș cu peste 11 milioane de euro. Ceilalţi inculpaţi – Aurel Coconea, fost director general al Transgaz Mediaş, Teodor Volintiru, Popescu Carmen Ioana, fost director economic al BDJ SA Craiova, Vlad Rebega – fost director al BDJ SA Craiova, Iulian şi Tudorică Siclitaru, Vasile Naciu, fost director general la Asigurarea Naţională Română, şi Adrian Bogza, fost administrator la Delta Telecom SA, au primit pedepse între cinci şi şapte ani de închisoare. Hotărârea instanţei a fost atacată cu recurs de inculpaţii condamnaţi, dosarul fiind înregistrat luna aceasta pe rolul Curții de Apel București.

Sechestru pe averea judecătoarelor

Pentru a recupera prejudiciul (18.839.684 de lei) pe care Dinel Staicu nu l-a mai achitat în dosarul fraudării BIR după ce a fost „iertat“ de cele trei magistrate de la Curtea de Apel Bucureşti, procurorii au pus sechestru pe bunurile judecătoarelor. Veronica Cîrstoiu are sechestru pe conturile bancare, pe două apartamente, două terenuri intravilane de peste 3.000 mp și un teren extravilan de 1.800 mp. Dumitriţei Piciarcă i-a fost pus sechestru pe conturile bancare, pe apartament și pe două imobile deţinute în coproprietate, iar în cazul Lilianei Bădescu, pe un autoturism VW Touareg și un apartament.

Încă două „victime“ în rândul judecătoarelor

În iulie, anul trecut, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 23 de inculpați, printre care se numără și magistratele Viorica Dinu și Antoanela Costache de la Tribunalul București, dar și Marian Staicu, fratele lui Dinel. Printre mai multe fapte de corupție, cele două judecătoare sunt acuzate că, în februarie 2013, au primit 40.000 de euro de la Marian Staicu pentru a-l elibera din arest pe Dinel Staicu, care la acea vreme era arestat preventiv în dosarul „Transgaz“. Și acest dosar se află pe rolul Curții de Apel București.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS