14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePiese de patrimoniu, în expoziție la Muzeul Olteniei

Piese de patrimoniu, în expoziție la Muzeul Olteniei

A X-a ediție a Salonului Național de Restaurare și-a deschis ieri porțile. Expoziția, coordonată de Țuțu Bărbulescu, șeful Laboratorului de restaurare și conservare de la Muzeul Olteniei, reunește 90 de piese de ceramică şi sticlă, din metal, os, lemn, textile şi din piele, picturi, carte veche şi documente, conservate și restaurate în ultimul an de 67 de restauratori de la 25 de muzee din țară.
„Ne-am dorit ca această ediție să fie specială, de aceea am apelat la colegi și prieteni din întreaga țară îndemnându-i să vină cu lucrări. Vernisăm astăzi munca lor și sunt convins că piesele expuse vor atrage atenția publicului craiovean în următoarele două luni, atât timp cât expoziția va fi deschisă la Muzeul Olteniei. Fără munca restauratorilor, conservatorilor, nu am avea în România decât clădiri goale, nu muzee“, a precizat managerul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche.

Mărturii ale trecutului

Cei care vor trece pragul Secției de Istorie Arheologie a Muzeului Olteniei vor avea ocazia să descopere în sălile de expoziții obiecte deosebite care vorbesc de trecutul nostru pe aceste meleaguri. Fructieră, vas cu umăr dublu aparținând culturii Cucuteni, cană din epoca bronzului, amforă orientală din secolul al VI-lea, farfurie orientală din secolul al XV-lea, recipient farmaceutic de secol XIX sunt doar câteva dintre obiectele reunite în sala dedicată pieselor din ceramică și sticlă.
Nu au cum să nu atragă atenția ceasul de masă cu pendulă, datat 1664, de la Muzeul Național Brukenthal Sibiu, binoclu din secolul al XIX-lea aparținând Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu“ din Iași, făraș de firimituri de secol XX, restaurat la Muzeul de Istorie Galați, tratat de căsătorie din secolul al XV-lea restaurat de specialiștii Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, carte manuscris în limba arabă de la Muzeul Național Brukenthal Sibiu, pieptene din os aparținând secolelor II-III de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, icoane pe lemn, lăzi de zestre din 1852 și 1854, tăblii de pat săsesc sunt alte piese care pot fi admirate grație muncii restauratorilor la această ediție a Salonului Național de Restaurare.
„Numărul participanților la acest salon spune foarte mult pentru că ei vin din prestigioase instituții de la Botoșani la Alba Iulia, de la Constanța la Cluj. Obiectele reunite în expoziție sunt regale. Ele arată că în România există o elită de specialiști care pot să restituie din istorie mărturii reale. În al doilea rând, este vorba de o recuperare de natură economică, pentru că piesele acestea înseamnă ceva. În dosarele care le însoțesc se notează și valoarea lor, cifre cu multe zerouri, arătând care este contribuția noastră, a unor instituții care nu sunt cotate ca producătoare, dar care produc realmente. Salonul pune în valoare caracterul deosebit al patrimoniului nostru și îl încadrează în patrimoniul mare, al continentului, de la cartea veche până la arheologie“, a precizat prof. univ. dr. Ioan Opriș.

Premii pentru restauratori

Muzeul Olteniei Craiova va oferi, ca şi în anii trecuţi, specialiştilor participanţi premii în semn de recunoaştere a competenţelor şi abilităţilor profesionale, piesele de patrimoniu expuse urmând să fie jurizate. Distincțiile vor fi înmânate în cadrul celei de-a treia ediții a Galei Restaurării Românești. Membrii juriului sunt personalităţi marcante, printre acestea numărându-se preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România şi preşedintele Comitetului Naţional Român ICOM (Consiliul Internaţional al Muzeelor – n.r.).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS